AcasăPoliticaA început campania. Guvernul promite credite cu dobânzi mici, taxe reduse și...

A început campania. Guvernul promite credite cu dobânzi mici, taxe reduse și chirii subvenționate

Guvernul Ciolacu promite lapte și miere pentru familiile din România

Guvernul PSD-PNL a intrat deja în campanie electorală. Executivul promite, este adevărat, într-o strategie pentru politicile familiale, să scadă taxarea muncii pentru familiile cu cel puțin doi copii, să sprijine tinerii căsătoriți cu dobânzi mici la credite pentru locuințe și să subvenționeze chiria. În aceeași strategie, Executivul recunoaște că măsurile luate până acum nu au avut niciun efect și că declinul demografic și sărăcirea populației s-au agravat.

sursa foto Guvernul RomânieiFacebook

Mimând, brusc, grija față de familiile din România, care se confruntă cu dificultăți economice insurmontabile, Guvernul a deschis robinetul promisiunilor, în condițiile în care falimentul declarat al țării este evitat doar prin împrumuturi colosale, care au depășit deja, pragul critic de 50% din PIB. În Strategia națională pentru implementarea performantă a politicilor familiale, precum și a Indicatorilor de performanță în domeniul politicilor familiale, elaborată de Ministerul Muncii, obiectivul principal ar fi ”un trai decent pentru fiecare familie”.

Astfel, Executivul anunță sprijinirea familiilor cu 2 sau mai mulți copii prin scăderea taxării muncii, în funcție de nivelul veniturilor și în funcție de numărul de copii, precum și sprijinirea tinerelor familii prin facilitarea accesului la locuințe sociale/cu chirii subvenționate și a accesului la credite cu dobânzi mici, garantate de stat.

Totodată, strategia prevede sprijinirea tinerelor familii prin acordarea de suport pentru reabilitarea sau renovarea de locuințelor sociale și dezvoltarea serviciilor de educație timpurie adresate familiilor cu copii, sprijinirea accesului familiilor cu copii la creșe și grădinițe, prin acordarea de sprijin sub forma tichetelor sociale familiilor cu venituri mici și medii pentru accesarea creșelor și grădinițelor, inclusiv, a celor private. Mai mult, Guvernul promite și reglementarea serviciilor de tip afterschool ca programe complementare programului școlar obligatoriu, integrate programului Școală după școală.

Se întorc dispensarele comunale

Pentru reducerea inegalității dintre rural-urban în ceea ce privește accesul la servicii medicale primare, strategia propune dezvoltarea rețelei de medici de familie din mediul rural/asigurarea asistenței medicale de urgență, reînființarea dispensarelor comunale și construirea de spitale regionale.

Primele două măsuri sunt aproape imposibil de implementat, dat fiind deficitul de medici de familie la nivel național, care se va accentua în următorii ani, iar la ultima ar fi de spus că prin PNRR nu se va construi niciun spital regional, cele două aflate în proiectare, de la Iași și Craiova, fiind finanțate din împrumuturi externe. Tot în strategie, Guvernul recunoaște situația economică dramatică a populației. Astfel, potrivit datelor INS privind calitatea vieții, 41,4% dintre români fac față cu oarecare dificultate cheltuielilor curente, 22,3% fac față cu dificultate, 14,4%, cu mare dificultate, în timp ce doar 16,6% fac față destul de ușor și 5,3% fac față cheltuielilor curente ușor și foarte ușor.

Totodată, mai mult de 40% dintre gospodăriile formate dintr-un părinte singur cu cel puțin un copil fac față cu mare dificultate sau cu dificultate cheltuielilor curente, iar în mediul rural aproape jumătate dintre gospodăriile formate din doi adulți cu trei și mai mulți copii fac față cu mare dificultate acestor tipuri de cheltuieli.

Finanțare simbolică

Sectoarele de protecție socială, sănătate și educație sunt slab finanțate în România. Bugetul alocat sănătății în România (4,0% din PIB) are o valoare mică în context european, este mai puţin de jumătate din media statelor membre UE (8,9), dar și față de statele europene din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, potrivit strategiei.

”Există o multitudine de strategii și planuri de acțiune la nivelul ministerelor și a celorlalte structuri centrale relevante din perspectiva domeniului familiei, însă cu foarte puține măsuri concrete care să vizeze familia. România are un set de politici pentru familie slab articulate, cu o serie de strategii care nu sunt armonizate la nivelul măsurilor care propun creșterea natalității sau îmbunătățirea calității vieții familiilor cu copii. Din perspectiva impactului asupra politicilor demografice, instrumentele de suport pentru familie și copil se dovedesc a fi ineficiente și insuficiente”, se precizează în strategie.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
180 afisari

4 COMENTARII

  1. Ciolacule daca vrei sa sporesti natalitatea vino sa ma ajuti. Ma impingi asa usor de fund pana termin in Gerda ca imi e greu, greu?

  2. Cum __la mea v-ați găndit tocmai acum la această strategie? Timp de 4 (patru) – ca să nu zic 35 (treizecișicinci) – ani n-ați făcut nimic! Doar gargară și pomeni! Voi vă auziți? Cine să vă mai creadă, pomanagiilor? Cine?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger