AcasăPoliticaA apărut, subit, acordul cu Ucraina. România a permis dragarea canalului Bîstroe

A apărut, subit, acordul cu Ucraina. România a permis dragarea canalului Bîstroe

Ceață totală în problema canalului Bîstroe

Acordul dintre România și Ucraina privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontier, ținut la secret de Guvern, a apărut, subit, direct în Monitorul Oficial din 1 martie. Aflăm, astfel, că acordul era semnat deja din 18 noiembrie 2022 și că lucrările de dragare a canalului Bîstroe nu puteau începe fără permisiunea țării noastre. Mai mult, prevederile acordului sunt flagrant în favoarea Kievului.

După ce l-a secretizat timp de patru luni, Guvernul a publicat pe 1 martie în Monitorul Oficial acordul cu Ucraina, privind punerea în aplicare a Convenției privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontier. Acordul a fost semnat de ambele părți încă din 18 noiembrie 2022, ceea ce înseamnă că ucrainenii nu puteau începe lucrări la canalul Bîstroe fără aprobarea României. O simplă lectură a acestui acord nu este de ajuns, prevederile fiind atât de întortocheate, evazive și neclare, încât sunt greu de descifrat. În mod dubios, la doar o zi după apariția în Monitorul Oficial a acordului, ambasadorul Ucrainei la București a ieșit public să anunțe consultări tehnice cu specialiștii români despre canalul Bîstroe. ”Au fost o serie de paşi care s-au făcut de ambele părţi în legătură cu activităţile desfăşurate de Ucraina pentru a menţine calea navigabilă. Am stabilit o comunicare oficială între cele două ministere de Externe. Au fost schimburi de informaţii referitoare la caracterul lucrărilor pe care le-am făcut. Am primit o cerere pentru a măsura lucrările pe care Ucraina le-a desfăşurat, iar această cerere este în lucru. Între timp, este necesar să avem consultări tehnice la nivel de specialişti cu privire la lucrările pe care Ucraina le-a desfăşurat”, a declarat Ihor Prokopchuk, ambasadorul Ucrainei la București. Ce înseamnă aceste afirmații? Că autoritățile române au aprobat lucrările făcute de Ucraina la canalul Bîstroe.

Excludere rezonabilă

Oficialitățile române s-au lăudat cu includerea în acordul cu Ucraina a unor prevederi referitoare la Delta Dunării. Și, într-adevăr, domeniul de aplicare a acordului include toate activitățile care necesită o evaluare a impactului asupra mediului sau o încadrare în conformitate cu legislația națională a Părților, pentru a stabili dacă sunt susceptibile să producă un impact transfrontalier negativ semnificativ. Pe de altă parte, la capitolul Domeniul de aplicare, s-a introdus și o excepție, în cazul în care partea de origine poate în mod rezonabil exclude un impact transfrontalier negativ semnificativ pe teritoriul statului părții afectate. ” Partea de origine poate solicita părții afectate informații referitoare la mediul potențial afectat aflat sub jurisdicția părții afectate, în cazul în care aceste informații sunt necesare pentru elaborarea documentației de evaluare a impactului asupra mediului. În termen de 30 de zile calendaristice de la primirea solicitării, autoritatea competentă a părții afectate furnizează autorității competente a părții de origine informațiile care pot fi obținute în mod rezonabil referitoare la mediul potențial afectat aflat sub jurisdicția părții afectate”, se arată în documentul publicat în Monitorul Oficial.

Evaluarea impactului asupra mediului, la sertar

Acordul prevede că evaluarea impactului asupra mediului făcută de ucraineni, în cazul canalului Bîstroe, ar fi trebuit analizată de autoritățile române și publicată, în vederea dezbaterilor publice. Acest lucru nu s-a întâmplat, bineînțeles. Potrivit documentului semnat de România și Ucraina, la primirea documentației de evaluare a impactului asupra mediului, partea afectată trebuie să-și exprime, fără întârziere,

disponibilitatea de a începe consultări. Consultările se vor referi la posibilele alternative la activitatea propusă, inclusiv alternativa renunțării la activitate și posibilele măsuri pentru atenuarea impactului transfrontalier negativ semnificativ și monitorizarea efectelor acestor măsuri. Totodată, autoritățile competente ale părților pot conveni să invite la consultări experți și reprezentanți ai publicului.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
14.572 afisari

57 COMENTARII

  1. Popor de slugi proaste, oi fara creier ce se pise guvernanții pe noi, aia pentru a isi păstra scaunul cald la guvern distrug un popor si o țara

  2. Mutu de la Cotroceni si tradatorii din echipa cistigatoare pnl ne-au vindut iar!

  3. ASTA-I GUVERN ?,ASTA-I GASCA DE DERBEDEI !,COMPORTAMENT DE GOLANI !,SA -TI TRADEZI INTERESELE TARII !,PE CINE REPREZENTATI VOI MAI LEPRELOR ?,CA ROMANIA N-O REPREZENTATI CURVE SI TRADATORI CE SUNTETI.

  4. Concluzia este că România este condusă de cel mai mare dușman al ei. SurdoMutul de la Cuatroceni. Acuma se înțelege de ce mai tot timpul invită trupe militare străine să staționeze pe teritoriul României?

  5. Sa nu amestecam lucrurile. Dragajul este una si adancirea este alta. Trebuie neaparat verificat daca s-au respectat prevederile acordului. La cat de perfizi sunt ucrainienii, probabil au adancit canalul. Oricum, prea multa lalaiala, da sau ba.

  6. Trupele straine se invita singure, ca sa nu se ajunga intr-o situatie in care trebuie sa vina de urgenta. De acum inainte guvernul va fi tot mai putin vinovat de hotararile anti-romanesti, vina va fi data pe noul consilier automat Ion si hotaririle justificate printr-o inteligenta ascunsa supraomeneasca si de neinteles dar cu siguranta cea mai buna solutie pe termen lung. Asa ca nu ne mai batem capu cu conducerea, va fi pe pilot automat

  7. Ciuca e un bou tradator de tara,ce e mai grav e ca toti generalii romani sunt niste panarame.

  8. Ce prevede acordul? Au voie sa adanceasca sau sa draghze canalul? Publicati acordul si ne lamurim singuri daca guvernul a tradat interesele tarii sau ucrainienii au incalcat acordul semnat.

    • Nu au nevoie de acordul nostru sa dragheze canalul. Sunt stat suveran si ii doare in paishpe. Guvernul, presedintele, parlamentul magistratii si structurile de forta/represiune sunt de la infiintare in slujba intereselor straine deci tradatori.

  9. Nu va faceti griji, fiindca Ion si cu Ionel o sa dea la ga-urel !! Ha ha ha 🙂 Bai, astia din BUkale dupa ce ca sunt niste hoti ordinari, mai sunt si niste tradatori de neam si de colonie esuata 🙂 No problem, bai romanasilor, fiindca Oaia Sandu, aia de la rusnacii moldoveni va baga garantat in razboi, asta e despre ce vorbesc toti sfintii Parinti in prevestirile lor despre WW3, totul va porni de la un mic rahat in plus facut de nazistii amerloci, iar apii totul va escalada non-stop, pana se ajunge la confruntarea nucleara, asa ca va fi bine toti, tovarasi 🙂 Scapa numai cine poate, bai ciukanezule maidanez tradator, bai Cap de Slanina cu Minte da Gaina 🙂 Ha ha ha 🙂 Bai maciuca, vrei sa iti dam cu sirenele in gura, sau cel putin intre dinti, sa iti zboare toate din gura aia a ta spurkata de maidanez ordinar ? Ha ha ha 🙂 Atentie la mine, bai ciukanezule: Drepti, Culcat, Drepti, Culcat 🙂

  10. Pai cum era colonia sa se opuna stapanului? Stapanul a hotarat, colonia si sclavii ei au executat. Totul se face in folosul „partenerului strategic”.

  11. Asa este. Nu se executa decat ordinele de afara. Este un creier suprastatal care hotareste si acum are interese mari in Ucraina. La noi nu are cine sa se opuna.

  12. Johanis dispare in ceata dupa 2024, Ciuca&Co idem, Ciolacu idem, dispar toti blestematii astia, iar Poporul Roman ramane si fara bijuteria Tarii care este Delta Dunarii ! Blestematul de Johanis ne-a lasat fara paduri, fara codrii nostri seculari, fara fauna minunata, se duce blestematul la posturi grase, si noi ramanem sa plangem amar. Stati cu ochii pe golanii astia, sa nu bage Romania in razboiul cu Rusia, care nu este al nostru.

    • LOOOL, lmao even. Tradarea se pedepseste cu moartea, preferabil in chinuri daca vrei sa faci ceva. Din parnaie mai iese omul din mormant mai greu.

    • Acuma’ pune-te si tu in locul lor. Tu ce ai face daca te-ai vedea cu cascavalul intr-o mana, borcanu’ de miere in alta, ciolanul in fata si sabia globalista deasupra capului care iti zice mananca sau mori?

  13. Ei- o gasca de hoti( hoate) si nesimtiti(e), noi- o adunatura de prosti !!! Vai de capul nostru !

  14. Yohanis trebuie suspendat cat mai repede,altfel ne vinde și restul ce a mai rămas din țară Solicitam Declic sa întocmească in acest sens o petiție!!

  15. Mai idioti ca natia asta de romani nu am vazut! Sa inghita toate bazaconiile si tradarile sasului, „lucrului bine facut”, in favoarea occidentului, nu s-a mai vazut. Cei cu mintea limpede, ar trebui sa paraseasca tara asta, unde doar prostia nerozia e la ea acasa.

  16. Când o să inițiem procedura de suspendare a oligofrenului de la Cotroceni?
    Când vom demara procedurile de acuzare de înaltă trădare a tuturor celor care, timp de 33 de ani, au adus Romania în situatia de azi ?
    Vreți să ne trezim într-o zi că România nu mai exista?
    Daca mai dormim mult , asta se va întâmpla!
    Romani, treziti-va!

  17. Cum vin ucrainienii să execute lucrări ( să dragheze) pe TERITORIUL ROMÂNIEI ?

  18. Scrisoarea a III-a redivivus

    -Orice gînd ai Vladimire, cu Ucraina și cu noi

    Nouă ne rămîne fuga, nu-i nevoie de război

    Despre partea înarmării, însă, doamne, să ne ierți!

    S-au luat comisioane, s-au dus banii pe la terți.

    Ne-apărăm cu rîul, ramul, cu aceiași Munți Carpați

    N-avem nici o strategie, n-ai cu cine să te bați!

    De-aia zic: de faci întoarsă de pe-acuma a ta cale

    Și doar ne triplezi factura de la gaze naturale,

    Noi vom tremura de frică și de frig cînd poruncești,

    Fără să ne mai prefacem c-avem planuri vitejești”

    -Nu mă pun cu-americanii, fiindcă am ca voi destui:

    Azi aveți un teritoriu, mîine ia-l de unde nu-i.

    Ce-i Ucraina? O cîmpie. Polonezii? Niște pani. Balticii? O utopie. Voi? O țară de doi bani.

    Am armate pretutindeni.

    Îngheți doar cînd le privești.

    În opt ore sînt la Kiev, într-un ceas – la București.

    -Și în contra vijeliei voi veniți c-o șapcă-n cap?

    Și, purtat de biruințe, să mă-mpiedic de-un dulap?

    – Un dulap, da, împărate, căci dulapul ce-l privești e din defrișări

    . E, practic, vîrful mobilei săsești.

    Ne-am împiedicat de dînsul opt ani la rînd și noi.

    Dacă vrei o confidență, l-am votat ca niște boi.

    Ni s-au arătat dosare, ni s-au arestat baroni.

    Ce era să facem, doamne, cu o mînă de bufoni?

    Eu nu ți-aș dori vreodată să ajungi să ne cunoști,

    Să te lămurești pe pielea-ți cît sîntem de hoți și proști!

    Sîntem lacomi, preamărite, noi ne ducem după bani.

    Nu ne stă-n deprinderi lupta, e prea scump să fim spartani.

  19. gigi, te felicit pentru aceasta adaptare foarte reusita.
    Mare dreptate ai !
    Or sa-si bage unghia in gat Platitii pentru aceste adevaruri la care mintea lor de retardati nu le pot combate cu injuraturile de idioti pe care le stiu.

    De politrucii Criminali si TRADATORI nu mai ai ce sa spui: singura solutie este STREANGUL !

    Alergi la ADEVAR se trateaza cu STREANGUROL si LOPATIN !

  20. Mă bucură, totuși, gândul că în viitorul apropiat am putea să ne învecinăm cu rușii în deltă.

  21. Il doare in pla pe Grindea de Delta Danubiana, nu mai scoate spaga per barca tranzit la partid deaia Plavanis il socoteste nesocotit demn de schimbat.

  22. Ce lucrare are Aurescu despre delta si ucrainieni pana sa ajunga ce e acum e teza adevarata despre miza si ce fac acolo rachetii ce vor demult sa ajunga la canal navigabil.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger