AcasăPolitica2024, anul înfrângerii Ucrainei?

2024, anul înfrângerii Ucrainei?

Rusia a demonstrat că este angajată într-un conflict de lungă durată și are capacitatea de a trimite sute de mii de oameni pe front

La începutul anului 2023, existau mari speranțe că o contraofensivă ucraineană mult lăudată – așteptată să fie lansată în primăvară – va schimba cursul războiului împotriva Rusiei. Nu a fost așa, iar perspectiva unui progres în 2024 este puțin probabilă.

Experți militari și analiști în domeniul apărării prezic că luptele intense vor continua și anul viitor, dar forțele Kievului nu ar mai lansa contraofensive. Între timp, Rusia se va  concentra pe consolidarea teritoriului pe care l-a cucerit deja, în special în estul Ucrainei.

Departe de front, traiectoria pe care o va lua războiul dintre Rusia și Ucraina în 2024 va fi dictată în mare parte la mii de kilometri distanță, în SUA, cel mai mare susținător militar al Ucrainei, și dacă ajutorul va scădea în perioada premergătoare – și după – alegerile prezidențiale.

„Războiul este un efort nesigur”, a declarat pentru CNBC generalul-locotenent în retragere Stephen Twitty, fost comandant adjunct al Comandamentului European al SUA. “Dacă ucrainenii nu vor fi realimentați, nu vor fi finanțați din nou și nu vor primi echipamentele de care au nevoie,  atunci acest război ar putea înclina în favoarea rușilor”.

În urmă cu un an, sprijinul militar internațional al Ucrainei era solid – „atât timp cât va fi nevoie”. Pe parcursul verii, însă, problemele cu care s-au confruntat forțele ucrainene au fost evidente, deoarece s-au luptat să străpungă pozițiile și liniile de apărare rusești puternic fortificate de-a lungul unei linii de front de 1000 de kilometri în sudul și estul țării. Acum,  rușii desfășoară operațiuni ofensive și au făcut unele progrese recente și confirmate – Bahmut și Avdiivka. Ucrainenii se află în defensivă.

Încă un an de război în Europa a secătuit, fără îndoială, resursele militare occidentale și apetitul politic de a menține sume masive de ajutor militar pentru Ucraina.

Finanțarea continuă este departe de a fi sigură în 2024, având în vedere faptul că alegerile prezidențiale din SUA ar putea anunța o schimbare seismică în atitudinea față de Kiev. Mai exact, toți ochii sunt ațintiți asupra lui Donald Trump, care a cultivat relații strânse cu Vladimir Putin în timpul președinției sale.

„Cred că este important să înțelegem în ce măsură Ucraina este dependentă de SUA în acest moment, pentru că este mult mai dependentă de SUA decât de UE”, a precizat Sam Cranny-Evans, analist în domeniul apărării la think tank-ul de apărare Royal United Services Institute.

„Dacă alegerile din SUA se vor desfășura într-un mod care nu este în favoarea Ucrainei, împreună cu faptul că UE nu se ridică cu adevărat la înălțimea așteptărilor – producția de muniție este atât de departe de ceea ce ar fi trebuit să fie până acum pentru a da Ucrainei o speranță de supraviețuire și o speranță de victorie – nu este o predicție optimistă pentru 2024.”

De luni de zile, în unele cercuri republicane, precum și în Europa de Est, se aud voci de nemulțumire cu privire la continuarea ajutorului pentru Ucraina.

Rusia a demonstrat că este angajată într-un conflict de lungă durată și  are capacitatea de a trimite sute de mii de oameni la război. În conferința de presă de sfârșit de an, Putin a afirmat că 617.000 de soldați sunt activi în prezent în Ucraina.

De asemenea, Rusia își mărește masiv cheltuielile militare în 2024,  iar complexul său militar-industrial a accelerat producția de hardware, de la drone la avioane.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
766 afisari

5 COMENTARII

  1. Pi-ti-kul ukro-na-zi-st de la Kiev si gas-ka lui de psi-ho-pati tocmai se pregatesc de pensionare anticipata :)))))

  2. Soarta Ucrainei este in mana RUSIEI ,odata starnita Rusia nu se va opri decat daca armata ucraineana capituleaza neconditionat !.
    Rusia v-a lua tot teritoriul din sudul ucrainei pana la Nistru.Obiectivul imediat al rusilor este inclusiv ocuparea Odesei pana in primavara ,o Ucraina fara iesire la mare v-a
    ajunge o tarisoara de mana a 2 a la discretia rusilor in viitor si pentru todeauna.
    Razboiul din Ucraina este alt conflict inventat de americani cu final la fel de prost ca si :Vietnam, Coreia , Irak,Serbia,Libia ,Afganistan ,Siria etc .
    Prin razboaiele din ultimii ani America si-a demonstrat punctele slabe ,le-a pus pe masa adversarilor CALCAIUL LUI AHILE !.

  3. Doar jakota nu a aflat că racheții neonaziști au pierdut de mult războiul. Cam de anul trecut.

  4. Pacat ca europenii sunt lenesi si corupti, exact de ce are nevoie Rusia sa invinga, va dati seama ce catastrofa ar fi ? Realizati imbecililor de la Bruxelles si din America ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger