AcasăPolitica12 momente care au dus la escaladarea conflictului în Orientul Mijlociu

12 momente care au dus la escaladarea conflictului în Orientul Mijlociu

Orientul Mijlociu se află în mijlocul celei mai periculoase crize din ultimele decenii

Orientul Mijlociu se află în mijlocul celei mai periculoase crize din ultimele decenii. Ostilitățile declanșate după atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului au escaladat brusc în ultimele două luni, împingând Israelul, Hezbollah, Hamas și Iranul într-un război tot mai profund.

Principalele câmpuri de luptă au fost Gaza, Libanul și Israelul, însă întreaga regiune se află pe marginea prăpastiei. Financial Times prezintă momentele-cheie ale conflictului în Orientul Mijlociu

28 iulie: impasul discuțiilor privind încetarea focului în Gaza

Reprezentanții SUA, Qatarul și Egiptul s-au întâlnit la Roma cu șeful spionajului israelian, David Barnea, optimiști că se află în pragul unui progres în vederea încheierii unui acord care să asigure o încetare a focului și eliberarea ostaticilor din Gaza. Dar Israelul a introdus noi cerințe, iar de atunci discuțiile sunt în impas.

30 iulie: uciderea șefului militar al Hezbollah

Israelul l-a asasinat pe Fuad Shukr, șeful militar al Hezbollah și confidentul de încredere al lui Hassan Nasrallah, liderul grupării, într-un atac asupra suburbiilor sudice ale Beirutului. A fost prima dată când Israelul a vizat un lider Hezbollah în capitala libaneză de la izbucnirea conflictului la 8 octombrie, marcând o escaladare semnificativă.

31 iulie: uciderea liderul politic al Hamas

Ismail Haniyeh a fost ucis într-o explozie produsă la reședința sa din Teheran, într-un atac pe care Iranul l-a atribuit Israelului. Liderul suprem Ayatollah Ali Khamenei a amenințat cu o „pedeapsă severă” pentru acest asasinat, care a reprezentat o lovitură pentru negocierile privind un acord de încetare a focului pentru ostatici în Gaza – Haniyeh era principalul negociator al Hamas.

1 septembrie: șase ostatici israelieni găsiți morți în Gaza

Forțele israeliene au recuperat cadavrele a șase ostatici uciși de Hamas în Gaza, stârnind indignare în Israel. Sute de mii de oameni au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva premierului israelian Benjamin Netanyahu și a guvernului său de extremă dreapta, îndemnându-i pe liderii acestora să accepte un acord de încetare a focului cu Hamas pentru eliberarea ostaticilor rămași.

17 septembrie: explozia pagerelor în Liban

Mii de pagere au fost detonate în Liban, dispozitivele folosite de Hezbollah pentru a evita supravegherea fiind transformate în arme. Cel puțin douăsprezece persoane au fost ucise și peste 2 000 au fost rănite în atacul israelian de sabotaj care a lovit în inima rețelei de comunicații a Hezbollah.

18 septembrie: atac cu walkie-talkie

Stațiile radio portabile utilizate de Hezbollah au explodat într-o a doua zi de detonări de dispozitive electronice, omorând cel puțin 25 de persoane și rănind peste 600. Atacurile succesive asupra dispozitivelor de comunicare au șocat Libanul și au declanșat teamă și panică în întreaga țară.

19 septembrie: Israelul intensifică bombardamentele în Liban

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a declarat că Israelul se află la „începutul unei noi faze în războiul” cu Hezbollah, deoarece și-a mutat atenția de la conflictul împotriva Hamas din Gaza la frontul nordic.

20 septembrie: asasinarea lui Ibrahim Aqil

Un atac aerian israelian asupra suburbiilor sudice ale Beirutului l-a ucis pe comandantul de rang înalt al Hezbollah, Ibrahim Aqil, fondatorul Forței Radwan a grupării sale, precum și pe alți membri ai unității de elită. Armata israeliană a declarat că a ucis „lanțul superior de comandă” al Radwan, care este responsabil pentru incursiunile în Israel și apărarea sudului Libanului împotriva unei invazii terestre.

25 septembrie: Hezbollah țintește Tel Aviv

Hezbollah lansează pentru prima dată o rachetă spre Tel Aviv, capitala comercială a Israelului. A fost una dintre cele mai adânci lovituri ale grupului militant asupra Israelului de când a început să tragă peste graniță, la o zi după atacul Hamas din 7 octombrie. Racheta a fost interceptată de apărarea aeriană a Israelului.

27 septembrie: uciderea lui Hassan Nasrallah

Israelul lansează un val de lovituri în suburbiile din sudul Beirutului, ucigându-l pe Hassan Nasrallah, clericul care a condus Hezbollah timp de peste trei decenii și a fost unul dintre cei mai apropiați aliați ai Iranului. Un membru de rang înalt al Gărzilor Revoluționare de elită ale Iranului a fost, de asemenea, ucis, bombele israeliene spulberând cel puțin șase clădiri rezidențiale.

1 octombrie: Israel anunță ofensiva terestră în Liban

Armata israeliană a anunțat că a început să intre în sudul Libanului și a ordonat evacuarea populației din aproape 30 de orașe și sate de acolo. Israelul a convocat apoi încă patru brigăzi de rezervă pentru „misiuni operaționale” împotriva Hezbollah.

1octombrie: Iranul lansează rachete asupra Israelului

Iranul lansează aproximativ 180 de rachete balistice asupra Israelului, vizând instalații militare și de informații din Tel Aviv și din întreaga țară. Cea mai mare parte a barajului este interceptată. Teheranul a declarat că atacul a fost pentru a răzbuna asasinarea lui Nasrallah și a unui comandant senior al gărzilor din Beirut, precum și a lui Haniyeh.

author avatar
Radu Jacotă Redactor