AcasăPolitica1,1 trilioane de dolari! Europa va plăti reconstrucția Ucrainei?

1,1 trilioane de dolari! Europa va plăti reconstrucția Ucrainei?

Ucraina ar putea avea nevoie de asistență externă de până la 1 trilion de euro (1,1 trilioane de dolari) pentru a repara daunele provocate de invazia Rusiei, potrivit directorului Băncii Europene de Investiții, Werner Hoyer. 

„Am pus trilionul acolo pentru că am văzut cifre în spațiul public pe care le consider complet nerealiste când mă uit la nivelul de distrugere din Ucraina”, a spus Hoyer, care conduce brațul de creditare al Uniunii Europene.

Europa „va trebui să joace cel mai mare rol” în acest efort, a precizat el într-un briefing de presă la Frankfurt.

Prețul vine în momentul în care liderii UE sunt programați să se întâlnească joi și vineri la Bruxelles pentru a discuta despre planul de reconstrucție al Ucrainei și oferta sa de aderare la bloc.

Comisia Europeană a propus pentru prima dată cel mai recent pachet de ajutoare la mijlocul lunii mai pentru a acoperi o parte din nevoile financiare ale Ucrainei de aproximativ 5 miliarde de euro pe lună.

BEI ar putea juca un rol central în direcționarea banilor de la UE către țara devastată de război. “Este canalul preferat al guvernului german pentru miliardele de euro care se așteaptă să curgă din bloc”, a informat Bloomberg.

Hoyer a mai afirmat că în prezent încearcă să reatribuiască angajamentele BEI în valoare de 1 miliard până la 1,5 miliarde de euro pentru efortul de reconstrucție a Ucrainei. El ar putea primi aprobare pentru asta încă de săptămâna aceasta.

author avatar
Radu Jacotă Redactor