AcasăPolitica100.000 de dolari fiecare rachetă. Cât de eficient este Domul de Fier...

100.000 de dolari fiecare rachetă. Cât de eficient este Domul de Fier al Israelului?

Sistemul de interceptare Iron Dome - tehnologie israeliană, cu finanțare americană

Hamas și alte grupări militante palestiniene au lansat peste 4.500 de rachete spre Israel de la atacul mortal de sâmbătă. Cele mai multe dintre aceste rachete au fost interceptate de sistemul isrelian de apărare Iron Dome.

Tehnologia Iron Dome, declarată operațională în 2011, are o rată de eficiență de aproximativ 90-97%.  Oficialii IDF(Israel Defence Forces) nu au precizat cât de mult succes a avut de când Hamas a lansat incursiunea din Gaza în weekend.

Sistemul, dezvoltat de compania israeliană Rafael Advanced Defense Systems, utilizează un radar, o tehnologie avansată de urmărire și baterii antirachetă.

Dacă rachetele inamice se îndreaptă spre o zonă populată,  Iron Dome lansează interceptoarele Tamir. Rachetele care nu reprezintă o amenințare sunt lăsate să cadă în zone goale.

Iron Dome are o rază de interceptare cuprinsă între 3,5 și 43 de kilometri. Interceptorii costă până la 100.000 de dolari bucata!

Israelul dispune de cel puțin 10 baterii Iron Dome în întreaga țară. Fiecare dintre ele este proiectată să apere o zonă populată de 60-80 de kilometri pătrați. Bateriile pot fi mutate în funcție de evoluția amenințărilor. Fiecare baterie are trei lansatoare încărcate cu până la 20 de rachete interceptoare Tamir.

IDF a declarat că sistemul  a distrus 85% din rachetele care se îndreptau spre orașele israeliene în timpul conflictului cu Hamas din 2012. Și a interceptat cu succes 97% din toate țintele pe care le-a angajat în timpul unei confruntări din vara anului 2022, în care Jihadul Islamic Palestinian a lansat rachete spre Israel.

Armata israeliană a început dezvoltarea Iron Dome drept  răspuns la atacurile cu rachete lansate de Hezbollah în timpul războiului din 2006 din Liban.

Rolul Americii

Deși sistemul a fost dezvoltat în Israel, acesta a fost finanțat în parte cu sute de milioane de dolari din partea Statelor Unite. Americanii au devenit interesați să devină un partener în producție și, în 2014, Congresul a cerut partajarea tehnologiei Iron Dome și coproducția cu  SUA.

Guvernele SUA și Israelului au semnat un acord în martie 2014, permițând fabricarea componentelor Iron Dome în Statele Unite, oferind în același timp Statelor Unite acces deplin la ceea ce fusese tehnologia Iron Dome brevetată, potrivit unui raport din martie al Congressional Research Service.

Antreprenorul militar Raytheon este partenerul american al Rafael în coproducția Iron Dome. Piesele interceptorului sunt fabricate la instalația de rachete și apărare a Raytheon din Tucson, Arizona( și în alte părți) și apoi asamblate în Israel. Până în prezent, SUA au furnizat Israelului aproape 3 miliarde de dolari pentru bateriile Iron Dome.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
850 afisari

1 COMENTARIU

  1. rachetele din „calota de otzel” produc niste traiectorii interesante-pishatu’ boului pe cer.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Stormy Daniels a povestit cum Donald Trump a provocat-o să-l „pleznească la fund”: „Mi-am pierdut cunoștința”

Fosta actriță de filme pentru adulți Stormy Daniels depune mărturie la New York, în procesul fostului lider de la Casa Albă și a povestit,...

Avertizare de ploi, grindină și vijelii. Zonele aflate sub COD GALBEN – HARTA/Cum va fi vremea în București

Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) au emis, miercuri, o atenționare Cod galben de vreme instabilă.Conform hărții aferente avertizării meteo, mai multe județe...
proger