AcasăPoliticaUSR, voi faceți politică sau afaceri? 1 milion de euro pentru 8%

USR, voi faceți politică sau afaceri? 1 milion de euro pentru 8%

Știrea zilei nu este că a demisionat Drulă; oricum, nu-i pasă nimănui, prea puțini cunosc personajul! Altceva este interesant și la această întrebare se aude că răspunsul va veni după o anchetă – unde s-a dus milionul de euro aruncat în campania USR?! Uniunea Salvați România a cheltuit cei mai mulți bani, iar rezultatul este dezastruos – 1 milion de euro pentru 8%! Și asta, în condițiile în care scorul este pentru toată Alianța Dreptei Unite, că altfel USR n-ar depăși cu mult 5% voturi primite.

Nu este de mirare că în piață se vorbește despre dispariția USR. De ce nu?! Dacă a căzut Florian Coldea, patronul – nu doar spiritual! – al formațiunii, nu mai are nimeni interesul să apere partidul-balama al intereselor străine în România. Ba, se aude că și Unchiul Sam s-a cam săturat de circul pe care-l fac USR-iștii, iar pedepsirea unei Clotilde Armand, de exemplu, este și o palmă dată Franței, cam prea independentă în ultima vreme și ușor îndepărtată de linia Americii.

USR a fost marea dezamăgire a scrutinului din 9 iunie, undeva la bătaie cu AUR; nici Drulă, nici Simion nu au fost capabili să se ridice la așteptările electoratului, deși în cazul ultimului au fost extrem de ridicate.

În ceea ce privește Uniunea Salvați România, atunci când te însoțești cu pierzători, e clar că nu poți decât să mergi din rău în mai rău. La ce se așteptau progresiștii neomarxiști când au mers în campanie cu „Mandolina” pe străzi? A fost o decizie complet „tolomacă” și care duminică a adus decontul – USR abia a trecut de 5%, noroc că pragul la „europarlamentare” a fost fixat mai sus, la 8%. E jale, totuși, că vin „parlamentarele” la toamnă și încep marile emoții!

Unde-s banii din campanie?

Unde-s banii din campania electorală, asta întreabă acum toți membrii din țară. Pe grupurile de Whatsapp ale formațiunii deja s-a pus în discuție această problemă, cineva vrând să afle cum este posibil să ai cel mai mare buget și să termini pe ultimul loc. Cu mare parte din mass-media favorabilă și o capitală împânzită de afișe și bannere uriașe, USR a reușit contraperformanța să scoată un amărât de 8%, cu tot cu apendicele Forța Dreptei agățat într-o alianță – ADU – care n-a convins decât în două orașe și trei sate și comune.

Și, atunci, pe ce s-a dus milionul din campanie, se întreabă, pe bună dreptate, „useriștii”?  Răspunde cineva pentru tot sau Drulă și-a pus coada pe spinare și nu-l interesează prăpădul din urma sa?!

Momentul adevărului a lovit puternic – evaluarea muncii depuse în ultimii ani s-a făcut la urne, acolo unde, după numărul de mandate pentru funcția de primar, USR n-a scos mai mult de 3,2%.

Sunt date publice, iar în dreptul USR apare un buget de 5,1 milioane de lei, cei mai mulți bani investiți în campania electorală de la locale dintre toate partidele. Prin comparație, AUR a contribuit cu puțin peste 10% din această sumă și, chiar dacă nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor, tot a luat un scor mai mare decât USR.

Iese Drulă, intră Lasconi

Lucrurile sunt clare în ceea ce privește cariera politică a lui Cătălin Drulă – a luat sfârșit după KO-ul din 9 iunie. În mai puțin de trei săptămâni, „useriștii” vor organiza alegeri pentru funcția de președinte al partidului, dar cum ei sunt mai …„speciali”, nu va fi niciun congres fizic, ci un scrutin online, în trend cu vremurile; tot online îi vor vota și românii la „parlamentare”, când va ajunge wi-fi-ul pe la sate și comune!

„Mișcarea reformistă, modernizatoare din România trebuie să continue”, a scris Drulă pe Facebook, luându-și la revedere de la clasa politică. Elena Lasconi, singurul primar USR care și-a câștigat prin forțe proprii mandatul, fără proptele din afară, i-a transmis că trebuia să-i ia cu el și pe ceilalți șefi din partid, la fel de vinovați pentru rezultatul umilitor – „Această mișcare, demisia lui Drulă: cu o floare, nu se face primăvară! Ca noi să schimbăm ceva (…), Biroul Național trebuie dizolvat. Nu știu de ce nu și-au dat toți demisia (…) E foarte important să schimbăm totul și putem să facem lucrul acesta. Important este să-și dorească și colegii mei”.

„Bomba” ar fi că Elena Lasconi urmează să candideze, iar în teritoriu deja se face lobby pentru ca primarul reales din Câmpulung Muscel să ajungă președintele USR. „O să mă gândesc, dar este o opțiune, dacă e să salvăm această formațiune politică”, a lăsat ușa deschisă fosta prezentatoare de la Pro TV.

Altfel, se aude că USR va ieși din alianța cu Forța Dreptei și PMP. ADU se va destrăma cât de curând, spun chiar cei care au „nășit” mariajul cu Ludovic Orban și Eugen Tomac.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor