Cauta

Zgarcenia bancherilor si Fiscul saboteaza dezvoltarea firmelor

Antreprenorii din Romania sustin ca obtin foarte greu credite pentru continuarea activitatii, iar masurile fiscale luate in ultimul an reprezinta cel mai mare obstacol in dezvoltarea unei afaceri in Romania.

Bogdan Ion, sustine ca antreprenorii si-ar dezvolta productia, daca ar avea mai multi bani si taxe mai mici

Studiul Antreprenorii vorbesc – Barometrul antreprenoriatului romanesc, realizat de Ernst & Young  Romania, arata ca patronii de IMM spera in imbunatatirea mediului de afaceri in Romania abia in urmatorii zece ani. Pe de alta parte, antreprenorii sunt nemultumiti de piedicile pe care le intampina la obtinerea de credite si de povara fiscala tot mai grea pusa in carca lor de stat.

Fiscalizare impredictibila, finantari scumpe

Bogdan Ion

Aproape 50% dintre respondenti indica aspectele de natura fiscala, precum impredictibilitatea reglementarilor, complexitatea fiscalizarii si nivelul taxelor, ca reprezentand cel mai mare obstacol in crearea si dezvoltarea unei afaceri in Romania. De asemenea, din analiza cuvintelor utilizate de antreprenori pentru a indica marile obstacole in dezvoltarea afacerilor, cel mai des apare cuvantul „lipsa”, fie ca este vorba despre lipsa predictibilitatii fiscale, a resurselor umane calificate, a sustinerii antreprenorilor de catre administratiile locale si centrale, lipsa incubatoarelor de afaceri sau a resurselor financiare. „Problemele legate de reglementare (complexitatea fiscalizarii, birocratia, lipsa predictibilitatii fiscale) sunt cele mai presante aspecte pentru IMM-urile romanesti, fata de cresterea bazei de clienti, care reprezinta cea mai importanta problema pentru IMM-urile din Uniunea Europeana”, ne-a declarat spune Bogdan Ion, Country Managing Partner, EY Romania. Pe de alta parte, 82% dintre respondenti considera accesul la finantare dificil sau foarte dificil. In prezent, principalele instrumente de finantare cu impact pentru companiile antreprenoriale sunt creditele bancare, fondurile europene si microfinantarea.

Ce vor antreprenorii

In viziunea antreprenorilor romani, masurile guvernamentale care ar sustine dezvoltarea afacerilor romanesti pe termen scurt sunt:

–         reducerea poverii fiscale si acordarea de facilitati fiscale (45%),

–         reducerea birocratiei si simplificarea legislatiei, in special a Codului fiscal (15%),

–         oferirea de garantii de stat pentru credite, mai ales pentru start-up-uri (8%),

–         imbunatatirea colaborarii si comunicarii intre mediul public si cel privat (7%)

–         stabilitatea mediului fiscal (5%).

 

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version