Romanii cumpara zaharul la un pret mediu echivalent cu 1,6 dolari/kg (1,1 euro), cu TVA inclus, produsul fiind mai scump in Romania decat in oricare din tarile din regiune.
O analiza XTB Romania releva ca, in vreme ce zaharul este cotat la bursa cu 0,36 de dolari/kg (si chiar 0,28 de dolari/kg in iunie), pe rafturile hipermarketurilor poate fi gasit la un pret de patru ori mai mare. Spre comparatie, in Polonia, pretul mediu de vanzare al zaharului este de 1,2 dolari/kg, in Cehia – 0,9 dolari/kg, iar in Bulgaria si Ungaria, de 1,4 dolari/kg.
Productia de zahar estimata pentru sezonul 2012-2013 este de 183,1 milioane de tone, iar consumul, evaluat la 168,7 milioane de tone. In consecinta, analistii XTB estimeaza ca pretul la nivel mondial ar putea scadea sub 0,33 de dolari/kg, cu o limita de jos de 0,26 de dolari/kg. In Romania, evident, se va scumpi.