AcasăOldVioleta Alexandru dinamitează campania electorală a PNL. Uluitor ce se va întâmpla...

Violeta Alexandru dinamitează campania electorală a PNL. Uluitor ce se va întâmpla cu salariul minim pe economie!

Violeta Alexandru, ministrul Muncii, a propus eliminarea salariului minim lunar și înlocuirea acestuia cu o remunerație minimă pe oră.

Ea este nemulţumită de faptul că numărul şomerilor din România nu scade de ani de zile, în pofida ofertelor de muncă făcute de angajatori. Guvernul a discutat deja această variantă cu reprezentanții sindicatelor și patronatelor.

Acest lucru a nemulțumit sindicatele și patronatele, deoarece, prin această măsură s-a putea facilita realizarea unor contracte de muncă de doar câteva ore și ar putea fi o cale de a nu se mai plăti impozite, ceea ce înseamnă evaziune fiscală.

Autorităţile iau în calcul și alte măsuri. Cum ar fi scurtarea perioadei de preaviz de la 20 la 10 zile lucrătoare pentru funcțiile de conducere și la 5 zile lucrătoare pentru funcțiile de execuție.

Și perioada de probă ar urma să scadă de la 90 de zile, la 30 de zile.

Anul acesta salariul minim pe economie a fost majorat pe trei paliere

Astfel, un muncitor necalificat este plătit cu valoarea salariului minim brut – 2.230 de lei, cel care are școala profesională sau studii superioare este plătit cu 2.676 de lei, în timp ce un angajat care are studii superioare și o diplomă de masterat ajunge la un salariu brut de cel puțin 4.014 lei.

De asemenea, cei care lucreaza in domeniul constructiilor vor avea un salariu minim brut de 3.000 de lei, conform OUG 114/2018. Aceasta prevede o serie de beneficii pentru cei care lucreaza in constructii. Vorbim despre scutirea impozitului pe venit, a CASS-ului si reducerea CAS cu 3,75%, adica sistarea contributiilor catre Pilonul II.

În țara noastră, 30% dintre angajați beneficiază de salariu minim lunar. La nivel european, doar patru țări au aeplat la varianta platei pe oră, și anume Danemarca, Finlanda, Italia și Norvegia.

author avatar
Eli Dan Davidescu