AcasăOldUngurii cumpără gaze românești. Strategia prin care Romgaz speră să-și recâștige poziția...

Ungurii cumpără gaze românești. Strategia prin care Romgaz speră să-și recâștige poziția de lider

Romgaz nu mai este cel mai mare producător de gaze din România, reducându-și producția pe trimestrul al doilea cu peste 30% ca urmare a crizei generate de pandemia de coronavirus precum și a liberalizării pieței, care au impactat în special prețurile.

Potrivit unui raport al Romgaz, compania a produs în trimestrul al doilea 883,4 milioane metri cubi gaz metan brut, cu 30,4% sub nivelul din perioada similară a anului trecut, de 1,27 miliarde metri cubi.

Compania speră să revină, exportând gaz peste hotare, la vecinii maghiari. Potrivit profit.ro, compania de stat, care a suferit pe fondul prăbușirii prețurilor la gaze din perioada verii și care, acum, pe fondul creșterii prețurilor de hub, implicit ale creșterii prețurilor la gazele de import, și-a crescut producția. Cu toate acestea, nu există încă date publice referitoare la cine a exportat de fapt gaze românești la unguri.

Gazul românesc este mai ieftin

Gazul românesc este acum mai ieftin, prin urmare s-a creat o situație în premieră! Prin punctul de interconectare cu rețeaua ungară, Arad-Csanadpalota, prin care România importa tradițional gaze, s-au întregistrat fluxuri de gaze dinspre România spre Ungaria, potrivit datelor ENTSO-G, Asociația Europeană a Operatorilor de Transport din Europa.

Importurile s-au făcut în data de 13 septembrie și 14 septembrie și nu sunt extrem de mari (4,75 GWh în acea zi și 5,08 GWh în următoarea). Este însă un eveniment notabil, în condițiile în care prin această rută nu s-au mai exportat o moleculă de gaz din august 2018.

Situația poate fi explicată prin schimbările care au avut loc pe piața gazelor în ultimul timp, astfel că gazul românesc, care, anterior, era mai scump decât cel de hub (Baumgarten – Central European Gas Hub) s-a apropiat ca preț, ba chiar au coborât.

author avatar
Andreea Vlad
466 afisari

1 COMENTARIU

  1. daca astia exporta pt unguri cica sa faca profit si in intern dau la mai mult sunt niste bieti tradtori vanduri si ei ca doar au ei sediul spre vest dar resursa e data de Al de sus aici !!!!!!!

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri

Donald Trump îşi împarte campania electorală pe criterii rasiale. Anunţ uluitor despre fotografia sa judiciară (VIDEO)

Donald Trump încearcă o răsturnare de situaţie. Vrea să-şi transforme dezavantajele în avantaje. Fostul preşedinte încearcă un tertiplu prin care fotografia sa judiciară să...

Ce salarii se dau la Lidl în 2024. Supermarketul caută angajaţi. Pachetul de bonusuri „rotunjeşte” leafa

Companiile de pe piaţa din retail, din România, se află mereu în căutare de noi angajaţi. Lidl caută oameni în permanenţă. Supermarketul se prezintă...