Cauta

UE sprijină intrarea Bulgariei și Croației în zona EURO. România mai are de așteptat!

euro

Uniunea Europeană va susține intrarea Bulgariei și Croației în Zona euro. Cele două țări ar putea intra în acest an în anticamera zonei euro.

Mai precis, oficialii Zonei euro sunt pregătiți să accepte intrarea Croației și Bulgariei în Mecanismul European al Ratelor de Schimb (ERM-2), o etapă preliminară pentru adoptarea euro în următorii trei ani, potrivit Reuters.

Această decizie deschide calea primei extinderi a zonei euro din 2015, când Lituania a devenit a 19-a ţară care a adoptat moneda unică. Potrivit unor oficiali europeni, decizia este iminentă şi mai aşteaptă doar acordul miniştrilor Finanţelor din zona euro şi UE, care se reunesc joi şi vineri prin videoconferinţă.

Aderarea la zona euro este un proces deschis, care se bazează pe anumite norme. Raportul se bazează pe criteriile de convergenţă, denumite uneori şi „criteriile de la Maastricht”, care sunt prevăzute la articolul 140 alineatul (1) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene.

România nu îndeplinește niciun criteriu privind trecerea la euro

România mai are însă de așteptat, deoarece nu îndeplineşte în prezent niciunul dintre cele patru criterii economice necesare pentru adoptarea monedei euro, au spus reprezentanții Comisiei Europene, luna trecută. Este vorba despre stabilitatea preţurilor, soliditatea finanţelor publice, stabilitatea cursului de schimb şi convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung.

Mai exact, rata medie a inflaţiei în România în ultimele 12 luni, până în martie 2020, a fost de 3,7%, mult peste valoarea de referinţă de 1,8%. De asemenea, rata medie anuală a inflaţiei în România a urcat la 4,1% în 2018 şi a rămas relativ ridicată în 2019, la un nivel mediu de 3,9%.

Totodată, se arată în raportul Comisiei, țara noastră nu îndeplineşte criteriul legat de soliditatea finanţelor publice. Amintim că din cauza încălcării plafonului de deficit în 2019, Consiliul a deschis procedura de deficit excesiv pentru România în 4 aprilie 2020, indicând 2022 ca termen limită pentru corectarea deficitului excesiv.

România nu îndeplineşte nici criteriul legat de cursul de schimb. Leul românesc nu participă la Mecanismul cursului de schimb (ERM II). Totodată, ratele dobânzilor pe termen lung au crescut gradual.

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version