AcasăOldTratamentul chirurgical al monturilor

Tratamentul chirurgical al monturilor

Corectia chirurgicala este imperativa cand tratamentul conservator nu indeparteaza durerea si activitatile de zi cu zi sunt perturbate.

Scopul tratamentului chirurgical este triplu: eliminarea durerii, mentinerea sau imbunatatirea functiei articulare, restabilirea aspectului estetic.

Tehnicile moderne de chirurgie a piciorului, protocolul anesteziologic modern si al tratamentului postoperator bine puse la punct au dat posibilitatea ca un act medical odata foarte dureros si invalidant sa se desfasoare in deplin confort, siguranta si fara suferinta din partea pacientului in timpul si dupa operatie.

Anestezia: riguros periferica! Studiile moderne au dovedit ca durerea este mult mai bine controlata cand se efectueaza o anestezie loco-regionala decat daca se efectueaza anestezie generala. Acest fapt  in cazul chirurgiei piciorului este posibil la nivelul gleznei (ankle block) sau la nivelul genunchiului (SPE block). Exista anestezie de lunga durata (4-6 ore sau 18-30 ore) permitand anestezistului sa efectueze “cocteiluri” adecvate fiecarui pacient in functie de durata operatiei si a situatiei de anxietate individuala. Daca va adresati clinicii noastre, nu va asteptati la dureri extreme dupa operatie pentru ca veti ramane deziluzionati!

Tehnica chirurgicala

Dr. PETRE-MIHAI BĂLEANU Medic chirurg la „Foot Medical Hospital”, Roma, şi la Centrul Medical ProEstetica, Bucureşti

Sunt descrise peste 150 de tehnici chirurgicale pentru corectia monturilor. In linii mari tehnicile principale sunt de doua categorii:

– “distructive” ale articulatiei metatarsofalangiene a halucelui: tehnici vechi care nu mai au nici o indicatie sau o justificare stiintifica si biomecanica pentru a continua sa fie utilizate. Si totusi… unii au “consecventa” de a le folosi cu rezultate deceptionante.

-“reconstructive” ale articulatiei metatarsofalangiene a halucelui. Sunt cateva grupe de tehnici inrudite care au ca scop pastrarea  functionalitatii corectand  parametrii de deviere axiala a segmentelor osoase si reechilibrand functia capsulo-ligamentara si tendinoasa a articulatiei metatarsofalangiene a halucelui. In aceasta categorie intra osteotomiile primului metatars.

Osteotomia se refera la taierea primului os metatarsal (M1) astfel incat sa poata fi corectata devierea axiala a articulatiei, alinierea corecta a oaselor. Este asemanatoare unei “fracturi” voita de chirurg si a carei stabilitate se obtine prin osteosinteza (surub, fir metalic, placa, agrafa metalica). Presupune si un timp de corectie a partilor “moi” periarticulare.

Mereu se pastreaza integritatea anatomica a articulatiei care reprezinta punctul de forta a acestor tehnici!

Sunt mai multe tipuri de osteotomii. In functie de gravitatea deviatiilor axiale si a leziunilor capsulo-ligamentare asociate se alege un tip sau altul de osteotomie.

Fiecare chirurg stapaneste bine 2-3 tipuri de osteotomii care adaptate de la caz la caz acopera majoritatea situatiilor chirurgicale.

author avatar
National
355 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger