Cauta

Tarile dezvoltate sunt obligate sa-si restructureze datoriile, altfel intra in colaps

FMI a comandat un studiu la Harvard, referitor la evolutia economiei mondiale in perioada urmatoare, iar rezultatele sunt ingrijoratoare: nu doar tarile emergente, ci mai ales statele dezvoltate au nevoie de restructurarea datoriilor si de cresterea inflatiei, altfel risca falimentul.

Valoare. SUA contabilizeaza in prezent o datorie a statului de aproape 17 trilioane de dolari

In studiu se vorbeste chiar de necesitatea unei „represiuni financiare”, in conditiile in care datoriile (externe si interne) ale celor mai dezvoltate state ale lumii se ridica in prezent la maximul ultimilor 200 de ani. SUA, de exemplu, contabilizeaza in prezent datorii de aproape 17.000 de miliarde de dolari, statul federal fiind nevoit anul trecut sa inchida temporar mai multe agentii si institutii de stat, pentru a preveni falimentul. Cat priveste represiunea financiara, aceasta prevede masuri ale statului pentru obtinerea de fonduri necesare reducerii îndatorarii (adica  alte taxe si impozite), inclusiv împrumuturi directe (adica alte datorii), plafonarea dobânzilor, restrictionarea circulatiei capitalului între tari, precum si o legatura mai strânsa între stat si banci (adica o semi-nationalizare a institutiilor financiar-bancare).

Studiul efectuat de doi cercetatori de la Harvard pentru FMI arata ca masurile de austeritate nu vor fi sufciente si ca numeroase economii la nivel global vor avea nevoie de represiune financiara, restructurarea datoriei, inflatie mai ridicata si masuri de control al capitalului, din cauza îndatorarii prea mari. Conform cercetatorilor, statele dezvoltate se afla in faza de „negare ” si se fac ca uita de plata datoriilor. In Europa, de exemplu, exista un curent de opinie la nivelul autoitatilor nationale conform caruia  economiile avansate nu trebuie sa aplice masurile standard folosite de economiile emergente: restructurarea datoriei, inflatie mai ridicata, control al capitalului si represiune financiara severa. Autorii studiului sustin ca acest tip de gandire va adanci si mai mult problema datoriilor suverane in mai multe state din UE, crescand potentialul unei noi crize financiare si economice in Europa, acelasi deznodamant fiind valabil si pentru SUA.

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version