AcasăOldSzent-Györgyi Albert renumitul fiziolog, a primit premiul Nobel in 1937

Szent-Györgyi Albert renumitul fiziolog, a primit premiul Nobel in 1937

Szent-Györgyi Albert renumitul fiziolog, a primit premiul Nobel in 1937. Nascut in Budapesta, Ungaria, faimosul fiziolog Szent-Györgyi si-a inceput studiile la Budapesta, unde a obtinut titlul de doctor în medicina in anul 1917. Si-a continuat studiile la Pressburg (în prezent Bratislava), Praga, Berlin, Leiden şi Groningen si, in cele din urma, a obtinut doctoratul in chimie la Cambridge, conform ziuaveche.ro

Szent-Györgyi Albert a descoperit flavonoizii si le-a analizat proprietatile biochimice. Initial, Szent-Györgyi Albert, le-a dat acestora numele de „vitamina P”, pentru eficacitatea lor in ceea ce priveste reducerea permeabilitatii vaselor sangvine. Numele a fost insa abandonat, cand s-a descoperit ca aceste substante nu corespund definitiei oficiale a vitaminei, in masura in care se considera ca nu sunt esentiale vietii.

Szent-Györgyi poate fi considerat prima persoana de origine romana care a primit Premiul Nobel. Tatal sau a fost un nobil mosier nascut la Targu-Mures, a carui familie a detinut domenii extinse in judetul Hunedoara.  Albert Szent-Györgyi a primit Premiul Nobel pentru Medicina in 1937, cu decenii inaintea lui Emil Palade, celalalt laureat roman al celebrului premiu. Pe langa o activitate stiintifica impresionanta, cea mai mare descoperire a sa fiind vitamina C.

Albert Szent-Györgyi s-a concentrat pe chimia respiratiei celulei si a incercat sa descrie interdependenta activitatii oxigenului si hidrogenului. Inca din timpul cercetarilor sale la universitatea olandeza, Szent-Györgyi a identificat un compus prezent in tesuturile plantelor si animalelor care blocheaza oxidarea catalizata de enzime a fructelor si legumelor. Finantat de catre statul maghiar, a fondat Institutul de Biochimie din cadrul Universitătii din Szeged. Studiile sale constante au condus la faptul ca a fost primul cercetător care a izolat vitamina C. A descoperit că un bogat continut de vitamina C se regaseste in ardei. In urma acestei decoperiti, in 1937 lui Albert Szent-Györgyi  i s-a acordat premiul Nobel pentru fiziologie sau medicina.

Albert Szent-Györgyi si-a continuat cercetarile, la Cambridge, incercand sa izoleze aceasta substanta din glandele adrenale, iar la intoarcerea in Ungaria a constatat ca vindeca scorbutul. Aceste descoperiri l-au determinat sa caute o sursa mai abundenta pentru acest compus si pana la urma a reusit sa o izoleze din paprika (sau boia de ardei, praful obtinut din macinarea fructului uscat al plantei capsicum annuum). Noului compus, Albert Szent-Györgyi i-a pus numele de acid ascorbic, inspirat de sintagma “acidul care vindeca sau previne scorbutul”, cunoscut in prezent ca vitamina C. Paprika a fost introdusa in Ungaria de catre turci, in secolul XVI, statul central-european devenind, ulterior, cel mai mare exportator al acestui condiment.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
798 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger