Sunca de Praga face parte din meniul sarbatorilor de sfarsit de an, insa e bine de stiut ca acest tip de mezel contine pana la opt E-uri si fiecare producator adauga in reteta nitrit de sodiu.
Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania– InfoCons a realizat un studiu referitor la produsele tip sunca de Praga ce se regasesc pe piata autohtona. Au fost analizate produse achizitionate in mod aleatoriu si anonim, avand ca distribuitor/producator urmatoarele companii: Aldis, Angst Romania, Meda Prod 98, Cristim 2 Prodcom, Caroli Foods. In urma studiului a reiesit ca dintre produsele analizate:
– 40 % contin opt E-uri;
– 20 % contin sase E-uri;
– 20 % contin cinci E-uri;
– 20 % contin doua E-uri.
Cat priveste valoarea energetica, 20% dintre producatori nu au mentionat acest indicator pe eticheta. Pentru a identifica produsul cu cele mai putine E-uri este necesar sa cititi lista de ingrediente. Atentie! Toti producatorii utilizeaza nitrit de sodiu!