AcasăOldUE vrea acord cadru pe salariul minim! Șefa Comisiei Europene amenință statele...

UE vrea acord cadru pe salariul minim! Șefa Comisiei Europene amenință statele membre

Ursula von der LeyenȘefa Comisiei Europene a stabilit obiective ambițioase pentru a pune Europa din nou pe picioare. / FOTO: Reuters

Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a pledat miercuri, în primul său discurs despre starea Uniunii în cadrul unei sesiuni plenare a Parlamentului European la Bruxelles, pentru intensificarea solidarităţii la nivel european, prezentând priorităţile politice şi economice ale Blocului comunitar.

„În ultimele şase luni, europenii au arătat cât de puternic este spiritul uman”, a afirmat preşedintele Comisiei Europene la începutul discursului din Parlamentul European. Ursula von der Leyen a creat o imagine sobră a Europei care se confruntă cu o pandemie și cea mai profundă recesiune din istoria sa, dar a stabilit obiective ambițioase pentru a face blocul celor 27 de națiuni mai rezistent pentru a face față viitoarelor crize, potrivit Reuters.

Von der Leyen le-a spus parlamentarilor UE că nevoia de revitalizare și reformare a sistemului multilateral nu a fost niciodată atât de urgentă. „Sistemul nostru global a devenit o paralizie. Puterile majore fie se retrag din instituții, fie le iau ostatice pentru propriile interese”, a spus șefa Comisiei Europene. „Da, vrem schimbare. Dar schimbare prin design, nu prin distrugere”, a continuat ea.

Face apel la solidaritate

Pandemia „a schimbat modul în care ne comportăm şi comunicăm (…). Ne-a arătat cât de fragilă este comunitatea noastră de valori şi cât de rapid poate fi pusă sub semnul întrebării în lume şi chiar aici, în Uniunea Europeană. Dar lumea vrea să depăşim această situaţie a coronavirusului, să depăşim această fragilitate, această incertitudine. Oamenii sunt gata de schimbare, sunt pregătiţi să meargă mai departe. Iar acesta este un moment al Europei. Este momentul ca Europa să deschidă drumul de la această fragilitate spre o nouă vitalitate”, a subliniat Ursula von der Leyen.

„Programul Noua Generaţie UE reprezintă o oportunitate de a face posibile schimbările prin planificare, nu prin dezastru ori prin dictate ale altora din lume. Este o oportunitate de a deveni mai puternici prin crearea de oportunităţi pentru lumea de mâine şi nu doar de a construi planuri de urgenţă pentru lumea de ieri”, a explicat preşedintele Comisiei Europene.

Relansare economică rapidă

„Principala noastră prioritate este să trecem de această criză. Datorită modelului nostru unic al economiei sociale de piaţă, Europa poate face acest lucru. Economia umană ne protejează de riscurile majore – boli, dezastre, şomaj şi sărăcie. Ne oferă stabilitate şi ne ajută să absorbim mai bine şocurile. Ne creează oportunităţi şi prosperitate prin promovarea inovaţiei, a creşterii economice şi competiţiei corecte. Nu au fost niciodată mai importante ca acum promisiunile protecţiei durabile, stabilităţii şi oportunităţilor”, a subliniat Ursula von der Leyen.

Preşedintele Comisiei Europene a evidenţiat rolul important al sistemului de protecţie socială a angajaţilor. De asemenea, a evidenţiat importanţa relansării economice rapide şi a solidarităţii la nivel comunitar.

author avatar
Andreea Vlad