AcasăOldRomânia va avea o lege pentru protecția solului

România va avea o lege pentru protecția solului

Pământul României va avea o lege care să-l protejeze de degradare, în contextul în care tehnicile actuale de utilizare a terenurilor agricole și silvice pot duce la exploatarea excesivă a acestora. Proiectul de lege introduce măsuri extrem de importante, de la obligativitatea refacerii terenurilor degradate și constituirea de garanții și până la înscrierea în Cartea Funciară a fenomenelor și proceselor cu impact asupra calității solului.

Camera Deputaților este pe cale să adopte Lege privind utilizarea, conservarea şi protecţia solului, considerată „strict necesară” și chiar recomandată de Comisia Europeană. Proiectul de lege a pornit de la ideea că „solul este cea mai importantă resursă naturală a unei națiuni care asigură independența și siguranța alimentară. Agricultura intensivă, poluarea și impactul schimbărilor climatice pot duce la piederea solului, în condițiile în care și așa funcțiile solului sunt diminuate progresiv prin concurența cu construcțiile de clădiri, șosele sau gropi de gunoi”, se arată în Expunerea de motive.

Legea reglementează activitățile privind utilizarea, conservarea, ameliorarea, evaluarea capacității bioproductive, bonitatea economică, protecția solului și monitorizarea integrată a calității solului, în contextul politicilor sectoriale petru asigurarea utilizării durabile a acestei resurse naturale neregenerabile.

Potrivit viitoarei legi, va fi întocmită o bază de date, actualizată anual, ce va cuprinde terenurile degradate și zonele cu risc, de la eroziune și până la deșertificare. Finanțarea va fi asigurată de la bugetul de stat. Această statistică va sta la baza programelor de restaurare. Refacerea terenurilor se va face pe cheltuiala deținătorului, dacă este responsabil de afectarea solului, sau din fonduri publice dacă nu a generat problema.

Toată munca nu este în zadar, astfel că deținătorii pot obține un certificat privind calitatea solului, ce va avea la bază un Raport, cu informații ce pleacă de la istoricul terenului, trece prin informații pedologice, indicatori de calitate a solului și ajunge la existența unor situri arheologice sau obiective de patrimoniu.

author avatar
Grecu Ioan
400 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger