AcasăOldRomânia, raport favorabil de la Eurostat pe rata locurilor de muncă vacante

România, raport favorabil de la Eurostat pe rata locurilor de muncă vacante

Rata locurilor de muncă vacante în primul trimestru a fost de 1,9%, atât în UE, cât şi zona euro, arată Eurostat. Statele membre cu cele mai mici rate ale locurilor de muncă vacante – Polonia (0,6%), Italia, Irlanda şi Bulgaria (toate cu 0,7%) şi România (0,9%).

La polul opus, statele membre cu cea mai ridicată rată a locurilor de muncă vacante în primul trimestru au fost Cehia (5,7%), Belgia (3,2%) şi Austria (2,9%).

Eurostat spune că stăm mai bine ca-n 2019

Comparativ cu situaţia din primul trimestru din 2019, rata locurilor de muncă vacante a scăzut în majoritatea statelor membre şi a rămas stabilă doar în Spania, Cipru, Luxemburg şi Finlanda. În România, rata locurilor de muncă vacante a scăzut de la 1,2% în T1 2019 până la 0,9% în T1 2020.

Separat, Eurostat a dat publicităţii şi datele privind costul orar cu mâna de lucru în întreaga economie (excluzând agricultura şi administraţia publică) exprimat în euro, care în primul trimestru din acest an a crescut cu 3,7% în Uniunea Europeană şi cu 3,4% în zona euro, comparativ cu primul trimestru al anului trecut.

Statele membre UE unde aceste costuri au înregistrat cele mai mari creşteri anuale în primul trimestru au fost: Lituania (11,4%), Bulgaria (10,2%), Slovacia (9,8%), Polonia (9%), Austria (8,6%) şi România (8,4%). La polul opus, statele membre cu cele mai reduse creşteri anuale ale costului orar cu mâna de lucru în primul trimestru au fost: Croaţia (0,3%) şi Luxemburg (0,4%).

Costul orar cu mâna de lucru cuprinde costurile cu salariile şi costurile non-salariale, precum contribuţiile sociale plătite de angajatori.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor