AcasăOldGuvernul „Împrumut”. Suma uriașă cu care premierul Orban și ministrul Cîțu au...

Guvernul „Împrumut”. Suma uriașă cu care premierul Orban și ministrul Cîțu au îndatorat România în 10 luni!

În scenariile cele mai optimiste, euro va ajunge, în 2020, la 4,86 lei

În 10 luni de guvernare liberală, România a făcut împrumuturi  care echivalează cu aproximativ 10% din PIB-ul estimat pentru 2020! Potrivit unui raport al Ministerului de Finanțe, guvernul PNL s-a împrumutat de pe piața internă cu 55 de miliarde de lei (aproximativ 11,4 miliarde de euro) și 1,22 miliarde euro.

De pe piața externă, executivul condus de Ludovic Orban a luat 6,3 miliarde de euro și 3,3 miliarde de dolari.

În acest context, cele mai mari împrumuturi au fost făcute în mai 2020, când guvernul a avut nevoie de 7,7 miliarde de lei, luați de pe piața internă, și 3,3 miliarde de euro, luați de pe piața externă.

Numai  cheltuielile cu dobânzile au ajuns la 8,6 miliarde de lei, în creștere cu peste 7% față de perioada similară din anul trecut!

Ce spune ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, despre miliardele împrumutate

„O veste excelentă pentru toţi românii! Am redus seminificativ planul de împrumuturi pentru luna august. V-am spus că vin cu o surpriză majoră. Nu a fost uşor dar am reuşit. Mai urmează şi altele. Avem un buffer la nivel record, în contul nostru de la BNR”, a scris Florin Cîţu, la 3 august, pe Facebook.

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu a afirmat că, în contextul crizei sanitare provocată de pandemia de coronavirus, România are nevoie de dobânzi reale zero sau chiar unele negative.

„Am injectat lichiditate în economie la un nivel record. În special pentru că am investit cele mai mari sume în primele 7 luni din ani din ultimii 10 ani. Dar nu ajunge şi nu ne oprim aici. România are nevoie, aşa cum vedem în toată lumea, şi de dobânzi reale zero sau şi mai bine, negative. Trecem printr-o perioadă de criză fară precedent şi politica economică, fiscală +monetară, trebuie să fie stimulativă (sau, mai clar, să nu afecteze negativ creşterea economică)”,, a adăugat Cîţu.

Reacție explozivă a lui Călin Popescu Tăriceanu

Despre această situație, președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a spus că nu știe unde s-au dus toți acești bani.

„Vreau să atrag atenţia cetăţenilor asupra următorului aspect: domnul Cîţu (ministrul Finanțelor – n.red.) s-a împrumutat cu vreo sută şi ceva de miliarde. În jurul sumei de 110 miliarde de lei. S-au cheltuit în plus 60 de miliarde. Nu ştiu ce se întâmplă cu celelalte zeci de miliarde. Nu ştiu unde s-au dus. Nu ştiu unde sunt ascunse. Ce se întâmplă?

Produsul Intern Brut a scăzut în trimestrul II, comparativ cu primele trei luni ale anului, cu 12,3%, iar față de același trimestru din 2019 scăderea este de 10,5%, informează Institutul Național de Statistică.

În semestrul I 2020, PIB a scăzut, comparativ cu semestrul I 2019, cu 4,7%, pe seria brută şi cu 3,9% pe seria ajustată sezonier.

author avatar
Eli Dan Davidescu
452 afisari

2 COMENTARII

  1. La ce imprumuturi a facut Teodorovici in guvernul de handi nici nu vreau sa ma gandesc , au lasat visteria goala si au facut imprumuturi fara numar de o sa plateasca zece generatii datoria externa

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger