Cauta

Romania, din nou codasa la absorbtia fondurilor europene

In primii doi ani din exercitiul financiar 2014-2020, autoritatile au lansat apeluri de proiecte pentru doar 464 milioane de euro din fondurile in valoare totala de 23 miliarde euro puse la dispozitie Romaniei de Uniunea Europeana.

Cerem mult dar absorbim putin

Potrivit datelor oficiale ale Ministerului Fondurilor Europene, din programele operationale pentru perioada 2014-2020, autoritatile au solicitat proiecte pentru 30% din cele 1,3 miliarde euro alocate Programului Operational Competitivitate si pentru 10% din cele 553 milioane euro alocate pentru Programul Operational Capacitate Administrativa. Ca urmare, suma totala pentru care s-au depus proiecte in primii doi ani din exercitiul financiar curent al UE se ridica la 464 milioane euro. In 2015, autoritatile nu au reusit sa lanseze niciun apel de proiecte pentru marile programe, respectiv cele pentru Infrastructura, Dezvoltare Regionala sau Capital Uman. In ciuda acestui fapt, guvernantii isi propun ca in 2016 sa lanseze aproape in totalitate primele doua programe, care cumuleaza 16 miliarde din totalul fondurilor europene.  “Perioada 2014-2015 a concentrat actiuni si demersuri atat in cadrul procesului de inchidere a perioadei de programare 2007 – 2013, cat si pentru demararea implementrii programelor 2014-2020. In aceasta perioada toate autoritatile care fac parte din sistemul de management si control al Fondurilor Europene Structurale si de Investitii 2014-2020 au participat la crearea noului cadru legal pentru functionarea sistemului de management si control, precum si Ia stabilirea cadrului procedural care sa permita simplificarea si flexibilizarea implementarii, inclusiv in ceea ce priveste fluxurile financiare”, sustine Ministerul Fondurilor Europene. Singurul caz in care au fost facute plati in aceasta perioada a fost Programul Operational Ajutorarea Persoanelor Defavorizate, unde s-au achitat catre furnizori 32 milioane lei pentru anul 2014 si 492 milioane lei pentru anul 2015. Pentru anul 2016, ministerul estimeaza ca platile vor fi la nivelul creditelor bugetare, respectiv 280 milioane lei.

Ultimele stiri

  • Băncile centrale cumpără din ce în ce mai mult aur, direct din mine
  • Gratisul, reducerile și prietenia dezinteresată costă cel mai mult
  • Fenomenul Ianis Scutaru, adolescentul care a intrat în Cartea Recordurilor, s-a înscris în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
  • Acțiunile Transgaz ar putea valora 51,9 lei după multiplii pieței
  • Trump Tower Bucharest: România, bună doar când e de vândut?
  • Comunicat de presă SC R CONCEPT STAND S.R.L.
  • Caricatura Zilei
  • Horoscop 16 iulie 2025 – Este nevoie de o discuție diplomatică
  • Alege ce citești
  • PSD, de la partid-stat la partid-știrb
  • Exit mobile version