Cauta

Reducerea TVA ne arunca in drumuri proaste

Reducerea la 9% a TVA la alimente, din 1 iunie, va genera pierderi la buget de aproape 19 miliarde de lei in urmatorii ani, dar guvernantii sustin ca ANAF  va colecta suplimentar peste 38 de miliarde de lei pana in 2019. Consiliul Fiscal pune la indoiala cifrele, venind cu date statistice reale si avertizeaza ca, daca estimarile Guvernului sunt gresite, golul lasat in buget de reducerea TVA va fi compensat cu taierea, in continuare, a cheltuielilor pentru infrastructura.

Seful Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, avertizeaza asupra riscului taierii fondurilor pentru drumuri, in urma reducerii TVA

Consiliul Fiscal are mari rezerve asupra argumentelor prin care Guvernul sustine ca va contracara efectele negative ale reducerii TVA asupra bugetului de stat. Practic, guvernantii se bazeaza pe efectele de „runda a doua”:

–         cresterea economica aditionala;

–         incasarile suplimentare preconizate ca urmare a implementarii de catre ANAF a masurilor structurale de eficientizare a sistemului de colectare a veniturilor bugetare si de crestere a gradului de conformare voluntara, atat la declarare cat si la plata.

Seful Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru

Guvernul estimeaza ca, prin cresterea consumului si a productiei aferente, va incasa suplimentar la buget un miliard de lei in acest an si aproximativ 1,8 miliarde de lei in perioada 2016-2018. Mai mult, cica ANAF va colecta in plus 5,5 miliarde de lei in 2015, 14 miliarde de lei in 2016 si aproximativ 18 miliarde de lei lei anual in perioada 2017-2019. Problema e ca aceste cifre nu „bat” cu statistica reala si calculele Consiliului Fiscal.

Estimarile nu se „pupa” cu statistica

O evaluare paralela a Consiliului Fiscal cu privire la impactul bugetar de „runda intai” a reducerii TVA la alimente, bazata pe datele Institului National de Statistica, indica o pierdere de venituri de 2,78 miliarde de lei in 2015, 5,86 miliarde de lei in 2016, 6,22 miliarde de lei in 2017 si 6,61 miliarde de lei lei in 2018. Cat priveste efectele de „runda a doua”, din calculele Consiliului Fiscal rezulta venituri suplimentare de 0,22 miliarde de lei in 2015, 0,73 miliarde de lei in 2016, 1,22 miliarde de lei in 2017 si 1,58 miliarde de lei in 2018, niveluri semnificativ inferioare fata de cele estimate de autoritati. Consiliul Fiscal atrage atentia ca statul se bazeaza aproape exclusiv pe imbunatatirea colectarilor de catre ANAF in acoperirea gaurii date de reducerea TVA. In caz contrar, guvernul va apela, asa cum a facut-o din 2012 incoace in fiecare an, la reducerea spre zero a cheltuielilor pentru infrastructura, fapt ce duce la scaderea investitiilor straine si la condamnarea romanilor la mersul pe drumuri proaste.

 

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version