Cauta

Reducerea TVA ne arunca in drumuri proaste

Reducerea la 9% a TVA la alimente, din 1 iunie, va genera pierderi la buget de aproape 19 miliarde de lei in urmatorii ani, dar guvernantii sustin ca ANAF  va colecta suplimentar peste 38 de miliarde de lei pana in 2019. Consiliul Fiscal pune la indoiala cifrele, venind cu date statistice reale si avertizeaza ca, daca estimarile Guvernului sunt gresite, golul lasat in buget de reducerea TVA va fi compensat cu taierea, in continuare, a cheltuielilor pentru infrastructura.

Seful Consiliului Fiscal Ionut Dumitru avertizeaza asupra riscului taierii fondurilor pentru drumuri in urma reducerii TVA

Consiliul Fiscal are mari rezerve asupra argumentelor prin care Guvernul sustine ca va contracara efectele negative ale reducerii TVA asupra bugetului de stat. Practic, guvernantii se bazeaza pe efectele de „runda a doua”:

–         cresterea economica aditionala;

–         incasarile suplimentare preconizate ca urmare a implementarii de catre ANAF a masurilor structurale de eficientizare a sistemului de colectare a veniturilor bugetare si de crestere a gradului de conformare voluntara, atat la declarare cat si la plata.

Seful Consiliului Fiscal Ionut Dumitru

Guvernul estimeaza ca, prin cresterea consumului si a productiei aferente, va incasa suplimentar la buget un miliard de lei in acest an si aproximativ 1,8 miliarde de lei in perioada 2016-2018. Mai mult, cica ANAF va colecta in plus 5,5 miliarde de lei in 2015, 14 miliarde de lei in 2016 si aproximativ 18 miliarde de lei lei anual in perioada 2017-2019. Problema e ca aceste cifre nu „bat” cu statistica reala si calculele Consiliului Fiscal.

Estimarile nu se „pupa” cu statistica

O evaluare paralela a Consiliului Fiscal cu privire la impactul bugetar de „runda intai” a reducerii TVA la alimente, bazata pe datele Institului National de Statistica, indica o pierdere de venituri de 2,78 miliarde de lei in 2015, 5,86 miliarde de lei in 2016, 6,22 miliarde de lei in 2017 si 6,61 miliarde de lei lei in 2018. Cat priveste efectele de „runda a doua”, din calculele Consiliului Fiscal rezulta venituri suplimentare de 0,22 miliarde de lei in 2015, 0,73 miliarde de lei in 2016, 1,22 miliarde de lei in 2017 si 1,58 miliarde de lei in 2018, niveluri semnificativ inferioare fata de cele estimate de autoritati. Consiliul Fiscal atrage atentia ca statul se bazeaza aproape exclusiv pe imbunatatirea colectarilor de catre ANAF in acoperirea gaurii date de reducerea TVA. In caz contrar, guvernul va apela, asa cum a facut-o din 2012 incoace in fiecare an, la reducerea spre zero a cheltuielilor pentru infrastructura, fapt ce duce la scaderea investitiilor straine si la condamnarea romanilor la mersul pe drumuri proaste.

 

Ultimele stiri

  • COTAR acuză: ASF închide ochii în fața unui nou faliment pe piața polițelor RCA, iar ANAF controlează doar firmele care au capital românesc
  • „Pe drumul gustului”, o declarație de război împotriva prostituării televiziunii culinare
  • În 2025, unii mai poartă mască, iar alții încă trimit pornache pe whatsapp
  • La 15 ani, un elev clujean uimește lumea științifică cu o stație care „analizează atmosfera”. Performanțele l-au recomandat pentru campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
  • PE relaxează regulile privind stocurile de gaze. Ion Sterian: „Este un lucru bun pentru România”
  • Detoxifierea hormonală: Ce înseamnă și de ce este tot mai populară în rândul femeilor?
  • VIDEO. Călin Georgescu a mers să semneze controlul judiciar: „A venit vremea ca românii să-și revendice suveranitatea, să-și decidă singuri viitorul”
  • Un incendiu de vegetație face ravagii lângă Marsilia: Peste 100 de răniţi și sute de oameni evacuați – VIDEO
  • Cutremur în România, miercuri dimineață. Ce magnitudine a avut seismul
  • Alertă de toxiinfecţie alimentară într-o tabără din Bihor. Planul roşu de intervenţie, activat: 16 copii şi 2 adulţi au ajuns la spital
  • Exit mobile version