AcasăOldProgramul Noua Casă se dezumflă. Schimbare majoră anunțată de Guvern. Cine sunt,...

Programul Noua Casă se dezumflă. Schimbare majoră anunțată de Guvern. Cine sunt, de fapt, beneficiarii

programul noua casă

Noua formă a programului Noua Casă, propusă de Guvern, permite garantarea cu 80% a creditelor ipotecare contractate de persoane cu venituri lunare de 2.500 de euro net.

Pentru achiziția unei locuințe prin programul Noua Casă este nevoie de un avans de cel puțin 15%, a declarat ministrul finanțelor, Florin Cîțu, la Digi24. Practic, acest avans este similar cu cele cerute de majoritatea băncilor pentru creditele ipotecare clasice.

Creditele acordate prin programul guvernamental Noua Casă nu ar trebui să depășească un maximum de 40.000 de euro deoarece, potrivit regulilor bancare, valoarea maximă a unui credit ipotecar este în corelație directă cu suma veniturilor nete anuale pe o perioadă de 5 ani, scrie economica.net.

În cel mai bun caz, valoarea acestuia poate ajunge la 60.000 – 70.000 de euro, echivalentul a 5 sau maximum 6 ani de venituri medii nete pe familie. Metoda veniturilor nete anuale este o altă modalitate de reflectare a gradului de îndatorare al clientului, utilizat în special pe piețele imobiliare mature. De altfel, chiar dacă se utilizează cealaltă metodă, ponderea ratei în total venituri rezultatele sunt similare.

Majorarea plafonului va duce la creșterea artificială a prețurilor

Majorarea plafonului la 140.000 de euro va duce la creșterea artificială a prețurilor și chiar frânarea creditului ipotecar, atât timp cât el va putea fi accesat de de persoanele cu venituri peste medie. O rată de circa 3-4.000 de lei pe lună pe o durată de 30 de ani pentru creditul maxim de 140.000 nu o poate suporta orice fel de familie.

În aceste condiții au de câștigat doar dezvoltatorii imobiliari care își vor putea vinde activele la prețuri mai bune. Clienții în schimb, s-ar putea să nu fie interesați de această schimbare de paradigmă care nu va aduce altceva decât cerințe mai mari din partea băncilor și costuri mai mari pe piața imobiliară.

Propunerea lansată de Ministerul Finanțelor pentru programul Noua Casă indică transformarea acestuia într-un program destinat persoanelor cu venituri peste medie, care au fost totdeauna bancabili și nu au avut probleme cu achitarea ratelor, și nu într-unul social așa cum s-a discutat în Comitetul Național pentru Supravegherea Macroprudențială (CNSM).

author avatar
Andreea Vlad