Cauta

Prima Casa, batuta de creditele imobiliare standard

Programul Prima Casa a reprezentat, ani la rand, un balon de oxigen pentru banci in domeniul creditelor imobiliare, dar situatia s-a schimbat incepand din 2014 si a continuat si in primul trimestru al acestui an.

Vedetele pietei imobiliarea sunt apartamentele cu doua camere atat in Bucuresti cat si in provincie

Bancile de top din Romania acorda, in continuare, finantari prin programul Prima Casa, dar majoritatea imprumuturilor imobiliare o reprezinta cele standard, deoarece se ofera credite ipotecare cu dobanda fixa si posibilitatea unei investitii pe termen lung, amortizabila in cel mult zece ani. La BCR , de exemplu, valoarea medie a unui credit pentru achizitionarea unei locuinte, in 2014, a fost de circa 163.000 lei, in Timisoara, Iasi si Constanta, in timp ce in Bucuresti valoarea medie a creditului a fost de 191.000 lei. Peste 80% dintre creditele imobiliare acordate anul trecut de BCR au fost de tip standard (Casa Mea), restul fiind prin programul Prima Casa, iar acest trend se observa, cu diferente mai mari sau mai mici, si la restul bancilor de top (BRD, Raiffeisen, Banca Transilvania etc.).

Preferinte si profil de client

La nivel national, 45% dintre creditele acordate de banca mentionata  pentru achizitionarea unei locuinte au fost folosite pentru cumpararea apartamentelor cu doua camere, 27% pentru cele cu trei camere, 10% pentru garsoniere si peste 13% pentru achizitionarea unei vile/case.  In Bucuresti, 47% dintre creditele imobiliare au fost utilizate la cumpararea apartamentelor cu doua camere, 27% pentru cele cu trei camere, 11% pentru garsoniere si peste 10% pentru cumpararea unei vile/case. Cat priveste preferintele, desi majoritatea ar vrea locuinte la etaje intermediare, aproape 20% dintre cumparatori au achizitionat apartamente la ultimul etaj, pentru ca au putut negocia mai bine pretul. In privinta profilului clientilor beneficiari ai creditelor imobiliare, acestia sunt barbati, cu varste de 25 – 40 ani, casatoriti si cu studii superioare.

Investitie de viitor

Conform studiului efectuat la nivel national de BCR, multi clienti investesc  deja in a doua locuinta. „Exista numeroase familii care sunt la a doua achizitie de locuinte si vorbim aici de peste 25% dintre clientii din 2014”, ne-a declarat seful Biroului Parteneri din BCR, Teodor Mincu. El a precizat ca multi au intentia de a folosi cea de adoua locuinta pentru inchiriere, atat acum, cat si cand vor iesi la pensie, pentru suplimentarea veniturilor.

 

Ultimele stiri

  • „Pe drumul gustului”, o declarație de război împotriva prostituării televiziunii culinare
  • În 2025, unii mai poartă mască, iar alții încă trimit pornache pe whatsapp
  • La 15 ani, un elev clujean uimește lumea științifică cu o stație care „analizează atmosfera”. Performanțele l-au recomandat pentru campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
  • PE relaxează regulile privind stocurile de gaze. Ion Sterian: „Este un lucru bun pentru România”
  • Detoxifierea hormonală: Ce înseamnă și de ce este tot mai populară în rândul femeilor?
  • VIDEO. Călin Georgescu a mers să semneze controlul judiciar: „A venit vremea ca românii să-și revendice suveranitatea, să-și decidă singuri viitorul”
  • Un incendiu de vegetație face ravagii lângă Marsilia: Peste 100 de răniţi și sute de oameni evacuați – VIDEO
  • Cutremur în România, miercuri dimineață. Ce magnitudine a avut seismul
  • Alertă de toxiinfecţie alimentară într-o tabără din Bihor. Planul roşu de intervenţie, activat: 16 copii şi 2 adulţi au ajuns la spital
  • Comunicat de presă Dis Cal Reti SRL
  • Exit mobile version