AcasăOldPonturi pentru un creier sanatos

Ponturi pentru un creier sanatos

Creierul nostru este un calculator dotat cu o memorie, o viteza de lucru si o capacitate de interconectare a informatiilor care nu se pot compara nici cu cele mai performante calculatoare si softuri.

Dar, ca orice calculator, creierul necesita o buna intretinere, cu atat mai mult cu cat nu exista nici piese de schimb si nici ateliere service. Specialistii vorbesc tot mai des despre un fitness al creierului, aflat la indemana oricui si usor de practicat.

Fereste creierul de stres

Specialistii nu recomanda sa-ti incarci mintea cu multe lucruri, toate deodata. Daca ai o tematica bogata, noteaz-o in agenda, apoi ia problemele pe rand. Stres inseamna, de asemenea, zgomot neplacut urechilor, un aparat cu sonorul la maximum, lovituri cu ciocanul sau cu toporul, sunetul fierastraului mecanic.

Somnul este odihna creierului

Conteaza cat dormi, dar conteaza si cum dormi. Sedinta zilnica de fitnes prin somn inseamna: sa dormi noaptea, nu ziua; culcare la ora fixa, trezire la ora (aproximativ) fixa; nu exagera – excesul de somn nu odihneste creierul, dar il invata sa trandaveasca.

Deconecteaza-te prin arta

Arta este cea mai buna relaxare pentru creier. Daca stii sa pictezi sau sa canti la un instrument, exerseaza, cate putin, zilnic sau macar de doua ori pe saptamana.
Daca nu, atunci asculta un concert, priveste un album de arta, viziteaza valori de arhitectura sau fa excursii. Creierul se va deconecta singur.

Evita chimicalele in alimentatie

Specialistii au ajuns la concluzia ca impactul negativ al chimicalelor ar putea fi mai socant asupra creierului decat asupra altor organe. Centrul nervos distinge mai rapid daca a primit un produs de sinteza si transmite semnale negative in intreg organismul.
Cafeaua este benefica pentru creier
Desi nu este indicata in multe cazuri, cafeaua este reconfortanta pentru creier. O cafea pe zi, preferabil dimineata, dar nu pe stomacul gol, este o mica sedinta de fitness care improspateaza capacitatea memoriei, viteza de reactie si capacitatea intelectuala.
Invata sa meditezi
Meditatia, prin relaxarea totala, este un excelent exercitiu nu numai pentru creier, ci pentru intreg organismul. Efectul meditatiei este complet daca, odata cu relaxarea, persoana isi impune o respiratie adanca si ritmica, inspirand prin nas si expirand prin gura.
Experienta chineza arata ca meditatia are acel rol pe care, in scoala, il au recreatiile. Produce o inviorare si elimina stresul.

author avatar
National
146 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger