Cauta

Piperea contraataca: Isarescu sa-si concedieze sfatuitorii!

Avocatul Gheorghe Piperea recomanda debitorilor care sunt pe cale sa accepte „ofertele” bancilor sa citeasca Directiva creditelor ipotecare 2014/17/UE. Actul normativ nu interzice conversia creditelor la cursul din data acordarii imprumutului, iar Piperea ii recomanda lui Mugur Isarescu sa-si concedieze sfatuitorii, pentru ca il induc in eroare.

Gheorghe Piperea ii recomanda lui Mugur Isarescu sa-si aleaga mai bine consilierii

Dupa ce viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, a lansat o ampla polemica la adresa lui Gheorghe Piperea, avocatul  a tinut sa faca anumite precizari referitoare la legislatia UE, favorabila debitorilor. El a afirmat ca Directiva creditelor ipotecare 2014/17/UE, care trebuie implementata cel mai tarziu in 15 martie 2016, nu stabileste in mod expres ca, in cazul creditelor in CHF, conversia se face la cursul din data curenta.

Prevederi ale legislatiei europene

Mugur Isarescu

Conform Directivei 2014/17/CE, consumatorii, si nicidecum banca, au dreptul sa ceara conversia, in timp ce banca are obligatia sa il informeze imediat pe consumator ca urmeaza o crestere severa sau o explozie a cursului. In aceste conditii, consumatorul are dreptul sa ceara conversia, la cursul din acel moment din trecut. „Asadar, bancii nu ii este permis sa culeaga ani de zile cantitati duble sau triple de moneda de la consumator, lasand tot riscul crizei pe capul acestuia, dupa care sa spuna (sustinuta de banci centrale si de autoritati, plus creditori internationali ai Romaniei) ca este ok ca afacerea sa devina, in sfarsit, transparenta, si ca nu ea, banca, ci consumatorii, sunt obligati sa fie de acord cu conversia, dar la cursul de azi, un curs umflat si para-umflat”, a spus Piperea. El a apreciat ca legiuitorul european nu putea fi atat de absurd incat, intr-un instrument legislativ in care cel protejat este consumatorul si nu banca, sa prevada o solutie in defavoarea consumatorului. „Si, de altfel, nu a facut-o. Numai ca BNR, prin chiar vocea Guvernatorului, v-a lasat sa credeti altceva. Domnul Guvernator (al BNR, Mugur Isarescu – n.r.) ar trebui sa isi concedieze de urgenta avocatii, pentru ca l-au indus in eroare”.

Inghetarea cursului, o sanctiune pentru banci

Avocatul a tinut sa sublinieze ca inghetarea cursului la valoarea sa din data acordarii creditului este un drept al consumatorului si o masura necesara de responsabilizare a bancilor. „Este o sanctiune care trebuie aplicata de tribunale tocmai pentru incalcarea obligatiei de informare, pentru practicile inselatoare, pentru vanzarea de produse toxice si pentru inserarea de clauze abuzive in contractele cu consumatorii”, a  precizat Piperea. El considera ca lectura Directivei 2014/17/UE  este absolut necesara pentru consumatorii care, temandu-se de avocatii bancilor sustinute de BNR, ARB, FMI, Guvern, Parlament etc., ar fi tentati sa renunte la procesele de conversie a creditelor si a inghetarii cursului la valoarea istorica. „Este tradusa in limba romana. Ei vor descoperi foarte rapid si simplu minciuna si manipularea diseminate cu sarg de establishment-ul bancar. Si vor fi liberi, apoi, sa ceara sa li se faca dreptate”, a concluzionat Piperea.

Ultimele stiri

  • Incendiu puternic în Bucureşti! Au avut loc şi 3 explozii! O hală dezafectată din Sectorul 1 a luat foc (VIDEO)
  • Un submarin sovietic s-a ciocnit de un submarin american din motive politice absconse
  • WhatsApp introduce o nouă funcţie aplicaţiei, prin care doreşte să „dribleze” sistemul Android al telefonului mobil
  • TAROM primeşte 95,3 de milioane de euro. Cum vor fi chelţuiti banii
  • Alege ce citești
  • Alea iacta est, America!
  • Gerard Depardieu a fost chemat la poliție și arestat preventiv!
  • Decizie majoră pentru românii care lucrează într-un mediu periculos pentru sănătate. Ce se întâmplă cu pensia lor
  • Secretele milenare ale longevității: beneficiile postului intermitent și exemplul preoților de pe Muntele Athos
  • Internațional englez, arestat în Spania
  • Exit mobile version