Cauta

Pensiile private, platite doar timp de cinci ani

Un proiect de lege arunca gaz pe foc in domeniul pensiilor private obligatorii. Cei care cotizeaza acum la stat si la Pilonul II ar putea primi, dupa pensionare, o pensie mica si pe termen limitat lacinci sau zece ani.

Un proiect de lege elaborat de Ministerul Muncii incearca, prin prevederile sale, sa ne pregateasca pe noi, cei care cotizam obligatoriu sau facultativ la Pilonul II (al pensiilor private obligatorii) de ce-i mai rau, la momentul pensionarii.

Pensionarii de azi se plang de veniturile lor intr adevar mici dar nepotii lor nu vor primi nici jumatate din pensiile actuale

Pensie viagera

In prezent, varsta de pensionare este de 59 de ani si opt luni pentru femei si de 64 de ani si opt luni pentru barbati. Pana in 2030, varsta de pensionare va ajunge la 63 de ani pentru femei si 65 de ani in cazul barbatilor. Proiectul de act normativ prevede ca, dupa pensionare, pensia privata poate fi achitata sub forma unei sume viagere – pentru o singura persoana, pentru o singura persoana cu perioada certa de plata si pentru o singura persoana cu componenta de supravietuitor – sau a unei sume limitate la valoarea totala a cotizatiei.

Perioade de acordare

Pensia viagera pentru o singura persoana se achita acesteia pana la deces, iar daca este vorba de pensie pe durata certa, acesta se va acorda pe perioada stabilita in contractul cu furnizorul de pensie privata. Legea prevede perioade intre cinci si zece ani sau alte perioade fixe stabilite de comun acord intre parti. Daca exista si componenta de sot supravietuitor, acesta va primi in continuare pensia sotului decedat, pana la incheierea perioadei stabilite sau pana la deces.

Date pesimiste chiar si in UE

Reprezentantii autoritatilor din domeniul supravegherii pensiilor private avertizeaza ca, la nivelul anului 2030, statul va mai putea asigura doar 15% din ultimul salariu al unui viitor pensionar, fata de aproximativ 50% din salariul mediu pe economie, in prezent. Sumele adunate la fondurile de pensii private sunt modeste, de circa 100 de euro/an/contributor, deci nici componenta privata nu va majora simtitor pensia. Lucrurile stau prost inclusiv in Germania, unde cei care acum au salarii de 2.500-3.000 de euro, vor obtine o pensie de la stat in 2030 de 600 de euro.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • Controlul exporturilor de pământuri rare: bun pentru China, rău pentru afaceri
  • Emmanuel Macron învață ce înseamnă dominația Nvidia
  • Miza acaparării României. Apele din statele UE sunt otrăvite
  • Importăm și șefii de servicii secrete? Cu dedicație de la Elysee: Cioloș la SRI, Ciolacu la SIE!
  • Cel mai mare port al Europei se pregătește pentru un război cu Rusia
  • Bolojan și coaliția își bat joc de populație. Cresc subvențiile de la stat pentru partide
  • Israel și America nu au îngenuncheat Iranul
  • Atac mișelesc. CCR interzice grevele și protestele românilor
  • Legea europeană privind inteligența artificială are nevoie de o pauză, nu de un full stop
  • Exit mobile version