Zona Euro a înregistrat o contracție economică istorică de 12,1% în al doilea trimestru al anului, ca urmare a impunerii măsurilor de carantină pentru prevenirea răspândirii coronavirusului, a anunțat vineri Eurostat.
Acesta este „de departe” cel mai semnificativ declin „de la începutul înregistrării seriilor statistice în 1995”, subliniază biroul în comunicatul de presă în care a făcut publice numerele. Însă această estimare „preliminară” se bazează totuși pe „surse de date incomplete” și va fi revizuită, mai precizează institutul.
PIB-ul UE s-a contractat cu 3,6%
În primul trimestru din 2020, chiar la începutul implementării măsurilor pentru combaterea pandemiei între lunile ianuarie-martie, Produsul Intern Brut al Zonei Euro s-a contractat cu 3,6%.
Pentru întreaga Uniune Europeană PIB-ul a scăzut cu 11,9% în al doilea trimestru. Cifre dezastruoase au început să apară în ultimele zile: -12,4% în Italia, -13,8% Franța, -14,1% Portugalia, -18,5% Spania, -10,1% Germania, -10,7% Austria, -12,2% Belgia.
Autoritățile de la Bruxelles au avertizat la începutul lunii iulie că efectele economice ale pandemiei vor fi „devastatoare” pentru Zona Euro. Comisia anticipase o recesiune fără precedent și mai gravă decât estimările inițiale pentru 2020 în rândul celor 19 state membre care au adoptat moneda unică (-8,7%) înainte de o revenire în 2021 (+6,1%).
Cea mai puternică economie a Europei, aruncată în aer de Covid
Pe fondul coronacrizei, economia Germaniei s-a redus cu peste 10%. Germania se confruntă în T2/2020 cu cea mai puternică şi rapidă scădere a PIB-ului din ultimii 50 de ani, potrivit datelor care confirmă impactul acestui seism economic, spun experții.
Analiștii vorbeste despre cel mai mare declin economic trimestrial înregistrat încă din 1970, atunci când s-a început monitorizarea economiei germane.
Cutremurul economic a depăşit estimările şi aşteptările analiştilor, şi evidenţiază totodată provocările cu care se confruntă factorii de decizie politică, pe măsură ce frica provocată de posibilitatea apariţiei unui nou val de infectări cu COVID-19 continuă să crească.
În comparaţie cu alte ţări, Germania a fost mai puţin afectată de pandemie, potrivit celor mai recente date, care arată că ţări precum Italia sau Franţa s-ar putea confrunta cu o reducere a economiei de până la 12% şi 15%.