Cauta

Opcom si Transelectrica vor fi ruinate de procese cu firmele din UE

Amenda de un milion de euro primita de Transelectrica si OPCOM de la Comisia Europeana este doar inceputul problemelor pentru cele doua companii romanesti. Acestea risca sa fie date in judecata de catre firmele din UE carora le-au interzis accesul la piata de energie din Romania.

Comisarii CE incurajeaza victimele faptelor anticoncurentiale sa ceara despagubiri

Comisia Europeana (CE) a aplicat recent o amenda de peste un milion de euro societatii OPCOM (bursa de energie), in solidar cu Transelectrica, deoarece acestea au barat accesul comerciantilor de energie din UE  la piata de profil din Romania. Potrivit CE, OPCOM si Transelectrica au abuzat de pozitia lor dominanta pe piata romaneasca spot (cumparare si livrare imediata) a tranzactiilor de energie electrica, incalcand normele UE. Comisia a constatat ca, timp de peste cinci ani, OPCOM i-a discriminat pe comerciantii de energie electrica din afara Romaniei cu sediul in UE. „Comportamentul abuziv al OPCOM a impiedicat comerciantii din UE sa participe pe piata spot din cadrul bursei de energie electrica din Romania, ceea ce constituie o incalcare a normelor UE in materie de concurenta”, a spus comisarul european pentru Concurenta, Joaquin Almunia.

Consecinte dure

Ca OPCOM  si Transelectrica si-au „furat-o” de la UE, mai treaca-mearga, dar problemele acestor doua compania de-abia incep. Comportamentul lor fata de firme din UE va genera verificari amanuntite din partea CE si in alte domenii economice in care s-ar putea constata practici anticoncurentiale. Potrivit portalului Euractiv, fostul vicepresedinte la Consiliul Concurentei, Valentin Mircea, sustine ca decizia va avea cel putin trei consecinte directe:

–         firmele care au reclamat Transelectrica la CE vor cere in instantele europene despagubiri de la aceasta companie, deoarece au fost exclusi de la tranzactiile derulate de OPCOM.  UE incurajeaza victimele comportamentelor anticoncurentiale sa solicite repararea prejudiciilor.

–         UE va extinde verificarile si la alte posibile fapte anticoncurentiale savarsite in Romania si este posibil sa apara numeroase plangeri ale unor firme romanesti sau straine, nu doar la Consiliul Concurentei, ci si la CE.

–         Consiliul Concurentei va fi obligat sa analizeze cu si mai mare atentie plangerile privind practici anticoncurentiale, altfel se va trezi cu expertii CE in „ograda”. Un eventual raport negativ privind activitatea institutiei romanesti nu va da tocmai bine nici in Romania, nici la Bruxelles.

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version