O estimare a Băncii Mondiale arată că explozia din Beirut, care a avut loc pe 4 august, a provocat pagube materiale și pierderi economice cuprinse între 6,7 și 8,1 miliarde de dolari.
Explozia din Beirut a provocat pagube materiale cuprinse între 3,8 şi 4,6 miliarde de dolari, în timp ce pierderile economice, rezultate ca urmare a diminuării producţiei în diferite sectoare ale economiei, se situează între 2,9 şi 3,5 miliarde de dolari, potrivit rezultatelor unei evaluări rapide a pagubelor şi nevoilor realizată în comun de ONU şi Uniunea Europeană între 5 şi 31 august, transmite Agerpres, citând AFP.
Cele mai afectate sectoare
Sectoarele cele mai grav afectate sunt cel al locuinţelor, al transporturilor şi al patrimoniului cultural (precum aşezămintele religioase şi site-urile arheologice, monumentele naţionale, teatrele, arhivele, bibliotecile şi alte monumente), precizează Banca Mondială, într-un raport publicat înaintea vizitei preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron în Liban.
Nevoile de reconstrucţie sunt imediate,până la finele anului, și valorează între 650 şi 760 milioane de dolari. Cele pentru anul 2021 valorează între 1,18 şi 1,46 miliarde de dolari. Cel mai mult ar avea nevoie de ajutor sectorul transporturilor, urmat de cel al culturii şi locuinţelor.
Explozia a provocat trei efecte economice majore
Pe plan macroeconomic, Banca Mondială avertizează că „explozia a provocat trei efecte economice majore: pierderi de activitate economică cauzate de distrugerea fizică a capitalului, perturbarea schimburilor comerciale şi pierderea de venituri bugetare”.
Din aceste motive, potrivit previziunilor Băncii Mondiale, Produsul Intern Brut al Libanului ar urma să înregistreze o scădere suplimentară cu 0,4 puncte în 2020 şi cu 0,6 puncte anul viitor.
Vă amintim că în explozia devastatoare din Beirut de la începutul lunii august, peste 180 de persoane au murit şi alte 6.000 au fost rănite, potrivit Bloomberg. În capitala libaneză era o atmosferă dezolantă – clădiri și mașini distruse, străzi pulverizate. Jumătate de oraș este nelocuibil, mai mult de 300.000 de cetățeni libanezi rămânând fără un acoperiș deasupra capului.