Cauta

Nepretuitul tezaur ceramic al preotului Marginean din Bontida

Preotul Marginean Ion Petru, din Bontida, are o mare pasiune, aceea de a strange vase ceramice reprezentand sufletul artei populare.

Preotul Marginean strange de 40 de ani vase ceramice reprezentative pentru taranii pe care-i pastoreste

Colectia parohiala contine farfurii, cani, ulcioare, vechi, unele chiar de o suta de ani, pe care artizanul a pus simbolurile stravechi, perpetuate din antichitate, ca spirala, rozeta solara, crucea solara, pasarea sufletului, pomul vietii, sarpele cosmic, cocosul-simbolul masculinitatii, si altele, mai tarzii, ca hora ingerilor, trinitatea florala, versuri din Biblie, urari de bine, evenimente marcante etc.

De mii de ani, modeland lutul

Ceramica de Horezu, cu simboluri stravechi solare si spirala mostenita din vesnicie

Arta ceramicii la noi in tara este atestata din cele mai vechi timpuri, ca sa amintim doar de celebra ceramica de Cucuteni, unica in Europa, datand din 5.500 i.C. Olaritul este o marturie a civilizatiei umane. Ca mestesug, olaritul a cunoscut o evolutie si o continuitate in diferite centre din Romania, ajungand la inflorire pana in prima jumatate a secolului XX. Mesteri din Transilvania, Moldova si Tara Romaneasca s-au grupat in bresle inca din Evul Mediu. Acestia aveau insemne si marci distincte, precum si traditii diferite, pe care le perpetuau prin arta lor. Ceramica marcata a acestor bresle a intrat in patrimoniul national, in timp ce mesterii populari continua sa perpetueze simbolurile sacre strabune, fara a cauta gloria postuma.

O poveste din negura timpului

Andrei ne spune ca aceasta cana a fost ingropata de proprietari, timp de 40 de ani

Telul principal este ca simbolurile acestor meleaguri, transmise de la primii mesteri anonimi care au modelat lutul, sa dainuie pe vecie. „N-am cautat niciodata ceramica marcata”, spune preotul Marginean. „Pentru mine, un tezaur de nepretuit este si ceramica nesemnata, asupra careia mesteri nestiuti s-au aplecat cu dragoste si respect. Este un adevarat ritual sa pregatesti lutul, sa-l modelezi cu motive ce dainuie de mii de ani si care este o forma de exprimare a credintei acestui popor.”

Astfel de lucruri il invata preotul Marginean si pe nepotul sau, Andrei, in varsta de opt ani, care pretuieste de pe acum fiecare vas ceramic si povestea lui. Aceste farfurii, pe care taranii le atarnau alaturi de icoanele pictate pe sticla, au fost si raman valori de nepretuit. Sau, cum spunea profesorul doctor Mihai Viorel Fifor, directorul Muzeului Olteniei din Craiova, „este un alt tip de lectura a satului romanesc, o poveste veche, care se pierde undeva in negura timpului”.

Ceramica maghiara cu evenimente semnificative din 1914-1917

Preotul Marginean are in colectie ceramica stransa din Sanicoara, Apatiu, Tentea, de la tarani romani si unguri. Ceramica ungureasca poarta marca celebrei fabrici Hollohaza, infiintata in 1830, care din 1954 a inceput sa produca portelanuri. Cele mai vehiculate simboluri Hollohaza sunt imaginea aliantei kaizarului Wilhelm al II-lea al Germaniei cu Franz Joseph I al Austriei si alte evenimente semnificative din Primul Razboi Mondial.

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version