Editura Rao a lansat o noua carte a lui Gabriel Garcia Marquez. „N-am venit sa tin un discurs” reuneste 22 de texte, majoritatea inedite, dar si unele ratacite sau uitate, destinate a fi citite in public, pe care Marquez – in prezent in varsta de 83 de ani – le-a scris de-a lungul prodigioasei sale vieti. Este impresionant evantaiul tematic al acestor texte, care alcatuiesc o sugestiva sinteza a obsesiilor literare ale celui care a scris romanul „Un veac de singuratate”, dar si a sustinutelor lui preocupari in calitate de cetatean al Americii Latine si al lumii, de la problematica legata de Columbia natala la cea privind viitorul tineretului si procesul de educatie in America Latina sau la proliferarea nucleara si dezastrele ecologice pe plan mondial.
De un interes major este, de buna seama, discursul lui Gabriel Garcia Marquez la primirea premiului Nobel, in 1982, intitulat „Singuratatea Americii Latine”, considerat o capodopera a genului, scrie Mediafax.
Prin talmacirea acestei valoroase carti in limba romana, publicul cititor are fericita ocazia sa faca o incursiune, dintr-un alt unghi si sub o alta lumina, in fascinantul univers al creatorului „realismului magic”, neindoios unul dintre geniile in viata ale literaturii mondiale. „Citind aceste discursuri” – marturiseste Gabriel García Marquez – „redescopar cum m-am schimbat si am evoluat ca scriitor”.
Gabriel Garcia Marquez, nascut in Columbia, este una dintre personalitatile cele mai importante si influente ale literaturii universale. Distins cu premiul Nobel pentru literatura in 1982, romancierul
este si povestitor, eseist, critic de cinema, autor de scenarii si, mai cu seama, intelectual implicat in toate problemele timpului nostru, in primul rand cele care afecteaza iubita sa Columbia, dar si America Latina in general. Figura proeminenta a asa numitului „realism magic”, in cadrul caruia istoria si imaginatia tes urzeala unei literaturi vii, ce respira prin toti porii, este neindoios fauritorul uneia dintre lumile narative cele mai bogate in semnificatii carora le-a dat nastere limba spaniola in secolul XX. Printre romanele sale cele mai importante figureaza „Un veac de singuratate”, „Toamna patriarhului”, „Cronica unei morti anuntate”, „Ceasul rau”, „Generalul in labirintul sau”, „Dragostea in vremea holerei”, volumul „Douasprezece povestiri calatoare” si piesa de teatru „Diatriba de dragoste impotriva unui barbat asezat”. In 2002 si-a publicat prima parte a autobiografiei, „A trai pentru a-ti povesti viata”.