Cauta

Liber la denuntarea clauzelor abuzive ale bancilor!

Guvernul era cat pe-aci sa adopte o ordonanta prin care ar fi fost din nou amanata denuntarea clauzelor abuzive din contractele de creditare. Actul nu a fost aprobat, asadar bancile trebuie sa se pregateasca serios de procese si de scaderea profiturilor.

Mugur Isarescu sustine ca debitorii trebuiau sa citeasca atent si sa si asume toate clauzele din contractele de creditare

Proiectul de ordonanta de urgenta, initiat de Ministerul Justitiei, care amana pana in februarie 2014 denuntarea clauzelor abuzive din contractele de prestari servicii, inclusiv din cele de creditare, a fost discutat ieri, de membrii Guvernului, dar nu a fost aprobat.

Amanari la presiunea FMI

Reamintim ca, la inceputul acestui an, Guvernul a emis o ordonanta de urgenta referitoare la clauzele abuzive. Concret, actul avea in vedere amanarea pana la 1 iulie 2013 a intrarii in vigoare articolului din Codul de procedura civila care dadea posibilitatea Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor sau asociatiilor similare  sa denunte in instanta clauzele abuzive si sa le elimine din toate contractele de prestari de servicii, inclusiv din contractele de credit. Amanarea a fost ceruta de bancheri si chiar si de reprezentantii FMI, care avertizau ca nu exista un studiu de impact, iar efectele ar putea genera o criza in sistemul bancar romanesc. Chiar si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, s-a opus aplicarii prevederii respective, sustinand  ca des invocatele clauze abuzive sunt cuprinse in contracte pe care clientii le-au semnat si pe care trebuie sa si le asume.

Procese pe banda rulanta

De fapt, punerea in aplicarea a articolului respectiv din Codul civil va declansa procese pe banda rulanta impotriva bancilor, care vor fi obligate, iata, din octombrie, sa modifice in toate contractele de creditare clauzele care ar fi considerate abuzive de instante. In mai toate cauzele incheiate cu succes pentru clienti sau aflate inca pe rol se invoca modificarea termenilor contractuali fara respectarea reglementarilor legale, ceea ce a dus la majorarea ratelor la creditele bancare. De luna viitoare, bancile trebuie sa se pregateasca de mii de procese…

Ultimele stiri

  • Guvernul Bolojan, sub ocupație soroșistă
  • Disfuncționalități majore în piața unică europeană. Fiecare stat își apără propriile interese
  • Tulburările de somn: Când noaptea nu mai e odihnă
  • Nu le merge ca în România. Multinaționalele se plâng de practici discriminatorii în statele UE
  • „Mondialul” cluburilor, dezastru financiar!
  • ULUITOR: Unde a mers Luis Diaz în ziua înmormântării lui Diogo Jota
  • Vine termenul limită, dar SUA și UE nu au încheiat un acord comercial
  • Cine conduce cu adevărat politica externă americană?
  • Reforma serviciilor de informații din SUA sau lupta lui Donald Trump cu ”deep state”
  • Bolojan face praf și Educația. Se pierde calitatea actului de învățământ
  • Exit mobile version