Cauta

Leii de aur si argint – o solutie pentru Rosia Montana

In vreme ce opinia publica este divizata de pareri pro si contra Rosia Montana, iar Romania ar putea fi obligata la plata a miliarde de dolari daune din cauza blocarii acestui proiect, mediul academic propune o solutie de pastrare a aurului in tara: monede de aur si argint din metalele pretioase exploatate la minele din Alba.

BNR a emis deja monede aniversare din aur si ar putea sa continue procesul pe scara larga cu aur de la Rosia Montana

O solutie inedita, dar care ar putea fi pusa in practica a fost adusa in discutie  in spatiul public, online, de catre economistul Bogdan Glavan, profesor universitar la Universitatea Romano-Americana din Bucuresti. Ideea i-a venit dupa ce presedintele Traian Basescu  a recomandat ca aurul  extras de la Rosia Montana – aproximativ 300 de tone – sa fie cumparat integral de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Solutie de la Cotroceni

Traian Basescu  sustine ca, indiferent cine va exploata metalele pretioase de la Rosia Montana, sa faca in asa fel incat aurul sa ramana integral  in tara. „Avem o rezerva (la BNR – n.r.) de circa 36 de miliarde de euro, cu tot cu aur, din care avem si valoarea a 103 tone de aur. Nu ne opreste nimeni ca in loc de euro si dolari sa ne marim rezerva in aur!”, a declarat presedintele. El a precizat ca, daca BNR ar achizitiona aur, ar face emisiune de lei, asa cum face atunci cand cumpara euro sau ca atunci cand ia bani de la Ministerul de Finante. „Romania nu pierde nici un gram de aur, daca isi propune sa faca acest lucru. Primul cumparator poate fi BNR, prin emisiune de lei, nu prin taxe de la populatie, nu din bani de la bugetul de stat”, a argumentatTraian Basescu.

Recomandarile specialistilor

Economistul Bogdan Glavan vede rezolvarea problemei ivita in jurul proiectului Rosia Montana intr-un mod mai nuantat. „BNR  face achizitii tot cu banii romanilor, diminuand valoarea fiecarui leu”, scrie economistul pe blogul sau, recomandand ca statul (BNR) sa cumpere aurul de la Rosia Montana doar cu scopul de a-l transfera cetatenilor, sub forma de moneda. „Ce ne opreste sa fabricam monezi de aur de gramaj mic, 1-5 grame, sau chiar mai mare, pe care sa le punem in circulatie?”, s-a intrebat retoric Glavan, mentionand ca aceasta masura ar duce, teoretic, la scoaterea la lumina a banilor negri, care reprezinta aproximativ 30% din volumul masei monetare aflate in circulatie. In plus, romanii -si chiar si strainii – ar capata mai multa incredere in moneda noastra nationala, care s-ar aprecia si s-ar stabiliza fata de restul valutelor.

Ultimele stiri

  • Horoscop 9 iulie 2025 – Este timpul să începeți să luptați mai mult
  • Alege ce citești
  • Controlul exporturilor de pământuri rare: bun pentru China, rău pentru afaceri
  • Emmanuel Macron învață ce înseamnă dominația Nvidia
  • Miza acaparării României. Apele din statele UE sunt otrăvite
  • Importăm și șefii de servicii secrete? Cu dedicație de la Elysee: Cioloș la SRI, Ciolacu la SIE!
  • Cel mai mare port al Europei se pregătește pentru un război cu Rusia
  • Bolojan și coaliția își bat joc de populație. Cresc subvențiile de la stat pentru partide
  • Israel și America nu au îngenuncheat Iranul
  • Atac mișelesc. CCR interzice grevele și protestele românilor
  • Exit mobile version