Cauta

Isarescu: Comisioanele bancare sunt prea mari!

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, i-a avertizat pe bancheri ca, daca nu reduc nivelul comisioanelor, deponentii isi vor scoate banii de la bancii. Dobanzile depozitelor bancare au scazut foarte mult, dar seful BNR sustine ca acestea sunt, de fapt, mai mari decat in urma cu cativa ani.

Mugur Isarescu sustine ca dobanda reala la depozite a crescut, nu a scazut

Banca Nationala a remarcat public, in sfarsit, ca bancherii cer comisioane prea mari. Mugur Isarescu a admis, ieri, aceasta problema resimtita lunar si anual de milioane de romani.  „Inca avem o problema cu comisioanele, care sunt mari, un comision de 0,5%-1% pentru o operatiune bancara se simte. Nicio banca nu ar trebui sa traiasca momentul cand deponentul zice: de ce sa-mi tin banii in banca, sa plec cu mai putin acasa?”, a  avertizat seful BNR. El a mentionat ca institutia pe care o conduce este preocupata de reducerea acestor comisioane si a cerut bancherilor sa fie mai realisti. „Am luat masuri cu vorba buna, cu «moral suasion» sa reducem comisioanele, mai ales pe zona platilor de mare valoare”, a spus Isarescu. Laudabil demersul sefului BNR, dar numai pana in momentul in care a afirmat ca, de fapt, dobanzile depozitelor bancare sunt mai bune in prezent ca in anii trecuti.

Calculele BNR nu se „pupa” cu ale populatiei

Bancile au scazut dobanzile la termen pentru depozite pana la un nivel la care deponentii se trezesc cu mai putini bani in cont decat au depus initial. In aceste conditii, este mai actual ca oricand avertismentul guvernatorului BNR, privind retragerea masiva a banilor din depozite la termen. Dar Isarescu are un alt mesaj pentru populatie. „Ar trebui sa-i indemnam pe deponenti sa se uite la dobanda reala, nu la cea nominala. Acum cativa ani, cand dobanda nominala se invartea intre 6-7%, inflatia era tot pe acolo, diferenta intre dobanda nominala si rata inflatiei dadea o rata reala a dobanzii de circa 1%. Acum avem rata nominala intre 1%-1,5%, inflatia a coborat sub 1% si tinde sa fie negativa pentru cateva luni, poate chiar trimestre, iar castigul real se mentine, s-ar putea sa fie mai mare dobanda reala fata de acum cativa ani”, a argumentat Isarescu. Domnule guvernator, deponentii nu fac astfel de calcule. Ei afla doar ca BNR scade dobanda-cheie si constata apoi ca bancherii reduc dobanzile la depozite si, in urma interactiunii BNR-banci, se trezesc cumai putini bani in cont.

 

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version