Lovitura de imagine data de actuala putere cu reducerea TVA la toate alimentele pare – in aceasta faza – greu de egalat, iar Guvernul Ponta se asteapta ca tot romanul sa stea la coada la galeti pentru raurile de lapte si miere care vor curge in perioada urmatoare. Chiar si producatorii autohtoni de produse agroalimentare lauda masura guvernantilor, ei uitand un lucru: ca si acum, si in iunie, cand scade TVA, cele mai ieftine alimente vor fi tot cele importate din UE.

Premierul Victor Ponta a anuntat, ieri, ca din iunie va intra in vigoare reducerea la 9% a TVA la alimente. Asa cum se arata in prezentarea succinta a masurii, pentru simplificarea aplicarii se va reduce TVA la toate alimentele, bauturile nealcoolice si serviciile de alimentatie publica.
Beneficii teoretice
Guvernantii sustin ca masura – care va da o gaura de cinci miliarde de lei/an la bugetul statului – este sustenabila, deoarece Fiscul a incasat in primele trei luni ale anului 3,5 miliarde de lei in plus fata de estimari. Din cate ne aducem aminte, Ponta sustinea, in urma cu o saptamana, ca incasarile in plus ar fi fost de numai 1,5 miliarde de lei, dar ce mai conteaza inca 1,5 miliarde de lei in plus?! Premierul mizeaza si pe reducerea evaziunii in domeniu si cresterea competitiei si enumera printre beneficiile reducerii TVA siguranta alimentara, relansarea productiei si a consumului intern, precum si locuri de munca fiscalizate in agricultura, industria agroalimentara si alimentatia publica. Asta-i teoria, dar realitatea si anumite calcule arata o imagine diferita.
Efecte adverse

Inchiderea Rusiei ca piata de desfacere a produselor alimentare si nealimentare pentru statele europene a determinat firmele din tarile UE sa gaseasca solutii. Si le-au gasit rapid, in Romania. Astfel, avem deja lapte si lactate, fructe si legume, carne si preparate din carne, precum si paste fainoase, dulciuri si alte asemenea din Germania, Polonia, Ungaria, Franta, Italia, Spania etc. Nimic rau in asta, dar alimente identice sau similare produse in Romania costa la fel sau mai mult. Piata din Rusia nu se va deschide, probabil, in acest an, astfel ca firmele straine care exporta alimente in Romania au timp pana in iunie sa-si faca un calcul simplu: daca mentin actualele preturi, produsele lor vor fi mai ieftine, in continare, decat cele romanesti. Producatorii de lapte autohtoni, de pilda, abia se incadreaza cu pretul lor de productie in pretul de la raft (fata de marfa de import), avand profit de doar cateva procente. Daca firmele straine vor mai scadea cu 2-3% preturile, produsele lor vor fi si mai ieftine, in vreme ce alimentele romanesti vor disparea, intai din rafturile respective, apoi de tot. Dupa aceasta miscare, companiile straine isi vor permite sa majoreze cat vor preturile, deoarece vor fi singurele de pe piata. E absurd scenariul? Dimpotriva, e previzibil si chiar din acest an putem asista la inchiderea productiei a sute de mii de mici producatori de lapte din Romania. Urmeaza apoi falimentul procesatorilor de lapte, daca acestia nu vor cumpara materie prima de import, mai ieftina, din UE. Toate acestea vor crea probleme si costuri sociale (zeci de mii de someri in plus, numeroase firme inchise, miliarde de lei in minus la buget) poate chiar mai mai mari decat suma de 3,5 miliarde de lei, pe care ne-o tot flutura premierul. Dar am auzit ca el mai are in vedere o alta sursa bugetara: impozitarea bacsisului. Domnule Victor Ponta, daca e vorba de bacsisul lasat de someri sau de patronii cu firme inchise, nu mai mizati pe acesti bani!