AcasăOldGuvernul care adoptă „mama tuturor reformelor”

Guvernul care adoptă „mama tuturor reformelor”

Vast program: premierul italian apucă birocrația de coarne

Executivul italian a aprobat un pachet de măsuri care ar trebui să reducă birocrația, văzută de mult timp drept o frână în calea dezvoltării celei de-a treia economii din zona euro.

O provocare dificilă pentru premierul Giuseppe Conte, chiar dacă numește decretul pentru simplificarea procedurilor administrative “mama tuturor reformelor” pentru a reînvia sectoare întregi deteriorate de criza coronavirusului. Textul, consultat de Reuters, are 174 de pagini și acoperă, printre altele, licitaţiile publice, informatizarea, regulile pentru creşterea capitalului social al companiilor şi răspunderea penală a unor oficiali din aparatul de stat.

Cu mult în spatele altor țări europene, Italia se află pe locul 58 în indexul „ușurința de a face afaceri” al Băncii Mondiale din 2020, care ține cont de obstacolele administrative pentru înființarea unei afaceri, plata impozitelor şi impunerea respectării contractelor. Decretul  permite organismelor publice să atribuie proiecte mici fără licitație și simplifică considerabil procedurile pentru cele în valoare de până la 5,2 milioane de euro. “Unii oameni sunt uneori reticenți în a-și da aprobarea pentru proiecte, de frica de a nu avea de a face cu justiția după aceea. Vrem să depășim ceea ce se numește teama de semnătură”, le-a spus Conte parlamentarilor. De asemenea, se definește mai restrictiv abuzul în serviciu, una din infracțiunile urmărite penal cel mai frecvent în Italia.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
215 afisari

1 COMENTARIU

  1. „Deoarece s-a dovedit ca; in Romania TRANZITIA e fara de SFARSIT si intr-o directie necunoscuta , DEPOLITIZAREA functiei publice este un obiectiv fundamental, vital, pentru a face loc performantei politicilor publice si reformei in administratia statului, in vederea gestionarii riguroase a banului public si utilizarii cat mai eficiente a resurselor bugetare, este necesar ca, la nivel Guvernamental sa se infiinteze un colectiv de lucru format din experti integri denumit “BIROUL NATIONAL pentru STUDIU BUGETAR” asemanator cu cel ce activeaza de cand a fost criza in Marea Britanie, care sa optimizeze cheltuielile bugetare inclusiv organigramele, statele de functii, supradimensionate din toate structurile statului.
    Acest colectiv de lucru apolitic trebuie sa aiba doar scopuri social-economice si sa cuprinda specialisti (auditori) din toate domeniile de functionare a statului si din sectorul privat (fara pretentii de plata) cu experienta si realizari dovedite, buna credinta, onoare, demnitate, putere de creatie si inovare, care sa manifeste multa fermitate si omenie in actiunile lor.”
    Ioan PUSCASU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger