Cauta

Guvernantii pregatesc „patul” pentru o criza bancara in Romania

Guvernul a aprobat, ieri, proiectul de lege privind emisiunile de obligatiuni ipotecare, ce ar trebui sa ofere bancilor posibilitatea de a se finanta mai ieftin de pe piata si, la randul lor, sa ofere credite mai accesibile firmelor si populatiei. Problema este ca in SUA, criza imobiliara si cea financiara au avut la baza, printre altele, scaparea de sub control a emisiunilor de obligatiuni ipotecare. Guvernantii sustin ca introducerea acestor obligatiuni a fost impusa in urma negocierilor cu FMI.

Mugur Isarescu si BNR vor administra, volens nolens, noua aventura financiara a Guvernului

Conform actului normativ adoptat de Guvern, emiterea de obligatiuni ipotecare va permite bancilor sa atraga resurse financiare la un cost mai scazut decat prin alte instrumente, ca efect al garantarii obligatiunilor cu portofoliul de creante dedicate, ceea ce ar duce la o ieftinire a creditelor  ipotecare. Aici ar trebui sa ne oprim putin si sa explicam ce reprezinta garantarea cu portofoliul de creante. Pe romaneste, e vorba de credite (performante sau neperformante) pe baza carora se emit aceste obligatiuni. Asadar, guvernantii reglementeaza astfel de obligatiuni, la aproape opt ani de la criza generata de sistemul de subprime in domeniul creditelor ipotecare din SUA (numerosi americani luau al treilea credit ca sa achite al doilea imprumut luat pentru plata primei finantari obtinute de la banca pentru achizitia unei case…). Criza de subprime a pregatit criza financiara mondiala din 2008-2008, dar acest lucru pare sa fie uitat de autoritatile noastre, care vin cu un argument  dezarmant. „Proiectul de lege adoptat astazi de Guvern raspunde, totodata, unei conditionalitati asumate de autoritatile romane in fata Fondului Monetar International”, se arata in preambulul actului normativ referitor la obligatiunile ipotecare.

BNR, principalul supraveghetor

Actul normativ vizeaza:

– Asigurarea unei protectii sporite investitorilor, cu mecanisme clare prin care sa fie asigurata protectia detinatorilor de obligatiuni;

– Diminuarea riscurilor ce ar putea fi generate de activitatea de emisiune de obligatiuni ipotecare. Competenta de supraveghere prudentiala a activitatii de emisiune de obligatiuni ipotecare va fi acordata BNR;

–         Asigurarea separarii clare a competentelor intre autoritatile de supraveghere sectoriale, BNR si Autoritatea de Supraveghere Financiara, referitoare la activitatea de emitere de obligatiuni ipotecare. In acest sens, doar BNR va avea competente de supraveghere prudentiala in domeniul obligatiunilor ipotecare.

Toate aceste prevederi denota insa o teama intensa a guvernantilor fata de un posibil scenariu pesimist, cu o finalitate previzibila: o criza bancara de proportii in Romania.

 

Ultimele stiri

  • Incendiu puternic în Bucureşti! Au avut loc şi 3 explozii! O hală dezafectată din Sectorul 1 a luat foc (VIDEO)
  • Un submarin sovietic s-a ciocnit de un submarin american din motive politice absconse
  • WhatsApp introduce o nouă funcţie aplicaţiei, prin care doreşte să „dribleze” sistemul Android al telefonului mobil
  • TAROM primeşte 95,3 de milioane de euro. Cum vor fi chelţuiti banii
  • Alege ce citești
  • Alea iacta est, America!
  • Gerard Depardieu a fost chemat la poliție și arestat preventiv!
  • Decizie majoră pentru românii care lucrează într-un mediu periculos pentru sănătate. Ce se întâmplă cu pensia lor
  • Secretele milenare ale longevității: beneficiile postului intermitent și exemplul preoților de pe Muntele Athos
  • Internațional englez, arestat în Spania
  • Exit mobile version