Cauta

Guvernantii mimeaza scutirea de taxe in domeniul IT

Legislatia fiscala in domeniul IT pare extrem de favorabila pentru firmele din aceasta industrie. In realitate, guvernantii au impus restrictii prin care firmele din domeniu recent infiintate, respectiv angajatii acestora, nu pot beneficia de scutirile de taxe aferente sectorului IT.

Legislatia fiscalizarii domeniului IT are o serie de neclaritati si restrictii care franeaza dezvoltarea acestui sector in Romania. Aceasta este una dintre concluziile unui studiu realizat de expertii fiscali ai Ernst & Young Romania, Claudia Sofianu si Gabriel Sincu.

Ei au aratat ca un prim pas in privinta stimularii sectorului IT a fost facut la inceputul anilor 2000, cand reprezentantii industriei au somat autoritatile sa introduca scutirea de la impozitare a salariilor pentru angajatii care sunt implicati efectiv in productia de programe informatice.

Au urmat o serie de ajustari ale fiscalizarii din acest domeniu, unele nu tocmai in favoarea industriei IT. Un ordin ministerial emis recent elimina obligativitatea detinerii unei diplome de invatamant superior pentru angajatii care creaza programe de calculator.

In consecinta, si cei fara studii superioare ar putea beneficia de scutirea de impozit aferenta IT-istilor. Problema e ca actuala legislatie impune restrictii ce anuleaza dreptul firmelor debutante de a beneficia de scutiri de taxe.

Legislatie defavorizanta

Legislatia prevede ca angajatorul trebuie sa realizeze in anul fiscal precedent, din crearea de programe pentru calculator, un venit anual de cel putin 10.000 USD/fiecare angajat ce beneficiaza de scutirea de impozit.

Aceasta nu este conditionata de contributia angajatului, dar programatorii valorosi si angajatorii acestora nu beneficiaza de toate aceste facilitati, daca nu indeplinesc criteriul venitului de 10.000 USD/an. In aceste conditii, expertii fiscali ai Ernst & Young pun o serie de intrebari guvernantilor:

– Ce se intampla cu o societate nou infiintata, care nu are venituri inregistrate in anul fiscal precedent?

– Ce se intampla cu o societate care s-a dezvoltat foarte repede si care, pentru a putea derula contractele incheiate pentru viitor, are nevoie sa angajeze un numar mare de oameni intr-o perioada scurta de timp, raportul veniturilor din anul precedent ajungand a fi sub 10.000 USD / angajat?

– Ce se intampla in cazul transferului unui intreg departament de la o companie la alta?

Ultimele stiri

  • Conferința Webdidactica „Conștient, nu dependent – Educația, prima linie în lupta antidrog” prezintă date alarmante despre consumul de droguri în rândul elevilor
  • Pană masivă de curent în Cehia: Praga și alte regiuni, afectate. „O situație excepțională”
  • Când va afla Georgescu dacă scapă de controlul judiciar: „Sunt bucuros că dosarul meu a ajuns în instanță”/Așteptat de susținători în fața Judecătoriei- VIDEO
  • Explozie uriașă la o benzinărie din Roma: cel puțin 20 de răniți – VIDEO
  • Coldea, „șeful cel mare”: Ies la iveală detalii-bombă din rechizitoriul DNA, despre rolul-cheie al fostului numărului 2 din SRI
  • Calcul estimativ. Câți bani pierde un român cu salariu de 4.000 de lei, lună de lună, din cauza scumpirilor
  • Angajații de la casele de pensii au început protestele. „Sporul de condiții vătămătoare nu reprezintă un privilegiu”
  • Probleme în Gara de Nord din Capitală. Panourile de informare și camerele de luat vederi nu mai funcționează
  • Anunț de atribuire UAT Orașul Negru Vodă
  • Caricatura Zilei
  • Exit mobile version