Cauta

Germanii, spaniolii si italienii vor abandonarea euro

Euroscepticismul este in crestere – culmea – in special in randul cetatenilor statelor dezvoltate ale Uniunii Europene. Aproape jumatate dintre germani, spanioli si italieni resimt negativ apartenenta la UE, multi dintre ei cerand chiar abandonarea monedei unice.

Criza financiara determina scaderea increderii in euro si in UE

Numarul euroscepticilor este in continua crestere, la fel si cel al cetatenilor UE care nu mai au incredere in moneda unica. Acesta este rezultatul unui sondaj realizat in Franta, Germania, Italia si Spania, pe baza a peste 4.000 de interviuri consemnate in cele patru state. Astfel, la cinci ani de la debutul crizei finaciare mondiale, generate de falimentul bancii Lehman Brothers din SUA, desi inca mai exista o majoritate (tot mai firava) a cetatenilor europeni care considera ca UE este un lucru bun, numarul nemultumitilor creste de la an la an. Potrivit sondajului publicat ieri in presa franceza, proportia euroscepticilor este de 37% in Spania (fata de 26% in 2012), 43% in Franta (fata de 38% in 2012), 44% in Germania (36% in 2012) si 45% in Italia (39% in 2012).

Renuntarea la moneda unica

Un alt fapt, care ar trebui sa-i ingrijoreze pe diriguitorii de la Bruxelles, releva cresterea  numarului celor care nu vor sa mai auda de moneda unica , asociind, probabil, euro  cu problemele financiare din Grecia, dar si din statele ai caror cetateni sunt repondentii.  Ponderea celor care vor abandonarea euro se ridica la 43% in Germania (fata de 39% in 2012), 38% in Spania (25% in 2012), 35% in Italia (28% in 2012). Doar in Franta a scazut ponderea celor care cer renuntarea la moneda unica, de la 35% in 2012 la 33% in prezent. Pe de alta parte, foarte multi repondenti se resimt din cauza crizei,  ponderea celor afectati fiind de 66% in Spania, 68% in Italia si 69% in Franta, insa doar 37% in Germania.

Ultimele stiri

  • Macron e bun de gură, dar nu va rezolva criza migrației
  • Dublă dominație: Israelul nu are rivali pe piețele financiare și în Orientul Mijlociu
  • Trump, meșterul ”zidului tarifar asiatic”
  • Euro puternic – sabie cu două tăișuri
  • Schema germană: schimb de mașini pentru a evita tarifele americane
  • De ce continuă să moară elitele lui Putin?
  • Reforma serviciilor de informații din SUA sau lupta lui Donald Trump cu ”deep state” (II)
  • Imagini incredibile! O furtună puternică a făcut prăpăd în Sinaia. Vijelia a luat pe sus acoperișuri și a doborât mai mulți copaci – FOTO/VIDEO
  • COTAR acuză: ASF închide ochii în fața unui nou faliment pe piața polițelor RCA, iar ANAF controlează doar firmele care au capital românesc
  • „Pe drumul gustului”, o declarație de război împotriva prostituării televiziunii culinare
  • Exit mobile version