Fructele de culoare inchisa, visinii-indigo spre negru, contin o substanta speciala, un antioxidant care are proprietati antitumorale si de limitare a efectelor cancerului asupra organismului bolnavilor cronici. Este vorba de Resveratrol, ale carui efecte benefice au fost resimtite de bolnavii de cancer de piele sau la san, ovare, prostata ori stomac.

Din punct de vedere chimic, resveratrolul este un colorant polifenolic, dar aceasta substanta este mai mult decat atat. Efectele acestui antioxidant se manifesta relativ simplu, dupa consumarea fructelor de culoare indigo-visinie sau neagra, ori a unor legume. Iata cateva dintre fructele si legumele din aceste categorii:
– dude, cirese, struguri, samburi de struguri negri si albi;
– mure, corcoduse, coacaze, prune inchise la culoare, afine;
– varza rosie, ceapa rosie, mere violet, fragi, alune;
– salata Lollo, linte neagra, fasole neagra, varza de Bruxelles (fiarta)

In plus, pielita de strugure contine Resveratrol in cantitati foarte mari, de pana la 100 mg pe gram. Resveratrolul potenteaza toate mineralele si vitaminele din fucte si legume sau cele ingerate din alte alimente si amplifica puternic efectul acestora. De asemenea, substanta are un potential antioxidant de zeci de ori mai puternic decat al vitaminelor C si E.
Combate cancerul si maladia Alzheimer

Conform celor mai recente cercetari in domeniu in Europa, Resveratrolul este eficient in combaterea unor boli cronice grave:
– reduce sau chiar elimina formatiunile tumorale de pe piele, la san, uter, ovar, testicul, prostata, ficat, stomac;
– blocheaza formarea de vase de sange in jurul tumorii;
– impiedica formarea de metastaze, acelasi efect avandu-l si genisteina si daidzaina din soia, acidul omega 3 din uleiul de in si sulforafanul din varza, broccoli si conopida;
– protejeaza ADN-ul celulelor de aparitia unor mutatii;
– inhiba agregarea plachetara si are efect antitrombotic;
– protejeaza impotriva virusului hepatic, combate alergiile, este antiinflamator si antibacterian. In plus, conform unor studii aflate in curs, resveratrolul amelioreaza simtitor starea de sanatate a bolnavilor de SIDA;
– este considerat un colagen vegetal, deoarece mentine elasticitatea articulatiilor si stimuleaza sinteza fibrelor de colagen la nivel articulatiilor si in piele. Resveratrolul este considerat si un cosmetic natural, deoarece previne imbatranirea si ridarea accentuata a pielii;
– protejeaza impotriva aparitiei bolii Alzheimer, prin blocarea proteinei NF-Kb, care distruge neuronii celor care sufera de aceasta maladie.
De asemenea, au fost efectuate studii de-alungul anilor, care au demonstrat legatura intre consumul fructelor negre si reducerea incidentei bolilor neuro-degenerative. In plus, in urma testelor efectuate in laborator, s-a constatat prelungirea cu pana la 30% a vietii cobailor carora li s-a administrat resveratrol. Totodata, sportivii, elevii si studentii care consuma fructe negre rezista mai bine la efirtul fizic si psihic.
Alte efecte benefice
Potrivit medicilor, resveratrolul este cel mai puternic fixator de calciu in oase, prevenind astfel si chiar combatand osteoporoza. Consumul fructelor si legumelor mentionate anterior confera protectie impotriva accidentelor vasculare, combate tulburarile de climacteriu, regularizeaza ciclul menstrual si previne dismenoreea. Foarte important! Resveratrolul ofera protectie impotriva cancerului de san si de col uterin. De asemenea, consumul fructelor negre creste diureza, ceea ce duce la eliminarea mai rapida a acidului uric si previne aparitia gutei sau a pietrelor la rinichi.
Precautii fata de Resveratrol
Medicii recomanda tuturor celor care nu au tumori sau cancer sa consume toate fructele si legumele mentionate anterior. Persoanele care au fost diagnosticate cu cancer trebuie sa se abtina de la consumul strugurilor negri, deoarece acestia cresc mult glicemia si scad imunitatea bolnavilor. De asemenea, nu sunt recomandate bolnavilor cronici fructele negre, dar acre, deoarece acestea cresc aciditatea in organism, ceea ce duce la stimularea cresterii tumorilor. In schimb, bolnavii pot consuma suc de varza rosie, dude negre (la inceputul verii), cirese, corcoduse coapte si afine.