Cauta

Fiscul, amendat pentru „lista rusinii”

Au intentionat sa taxeze lipsa de initiativa a contribuabililor ajunsi in ipostaza de a avea datorii la stat nu s-au grabit sa le achite, dar s-au trezit ca sunt ei buni de plata. Intiativa reprezentantilor Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) de a face publica- prin postarea in mediul virtual a asa-numitei „liste a rusinii” -s-a lasat cu o amenda de 16.000 in detrimentul Fiscului.

UPDATE: ANAF anunta ca va contesta sanctiunile aplicate de ANSPDCP, sustinand ca a respectat drepturile si libertatile fundamentale ale persoanelor fizice si explicand ca a informat in prealabil contribuabilii in privinta publicarii a ceea ce a ajuns sa fie cunoscuta in spatiul public drept ‘lista rusinii’.

„Cu o luna inainte de indeplinirea obligatiei de publicare, ANAF a anuntat public si a transmis notificari contribuabililor cu restante fiscale, pentru a asigura corectitudinea si actualitatea informatiilor. Contribuabilii au fost informati in prealabil atat despre cuantumul datoriilor, cat si despre obligatia legala a ANAF de a le publica, pentru a le oferi posibilitatea achitarii sau clarificarii situatiei fiscale”, se mentioneaza intr-un comunicat al Fiscului, prin care se transmite si faptul ca „prin Legea nr. 207/2015 (Codul de procedura fiscala), adoptata de Parlamentul Romaniei, s-a stabilit in sarcina Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, a organelor fiscale locale si a altor institutii  publice, care administreaza creante fiscale, obligatia de a publica listele contribuabililor care inregistreaza restante fiscale”.

 

––-

Pe scurt, lucrurile stau astfel:  dupa ce au vazut ca lunea trecuta, pe 16 mai mai exact, Fiscul a urcat pe Internet o lista cu nu mai putin de 187.230 de persoane fizice despre care s-a notat ca aveau, la data de 31 martie acest an, restante fiscale mai mari de 1.500 de lei, reprezentantii Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) s-au sesizat si au facut o verificare din oficiu.

Investigatia s-a incheiat in prima zi a acestei saptamani, iar marti s-a anuntat deja faptul ca in urma acestei verificari Autoritatea amintita a anuntat ca ANAF-ul e bun de plata. In sensul in care cuantumul amenzii stabilite, „pentru incalcari ale prevederilor Legii nr. 677/2001”, e de 16.000 de lei, precizeaza reprezentantii ANSPDCP, intr-un comunicat.

Sanctiunile vizeaza faptul ca „Agentia Nationala de Administrare Fiscala (…) a prelucrat si publicat pe alt site de Internet, decat pe propria pagina de Internet, contrar prevederilor Codului de procedura fiscala si Ordinului A.N.A.F. nr. 558/2016, cu modificarile ulterioare, o lista a persoanelor fizice care nu si-au achitat obligatiile fiscale restante, organizata in functie de cuantumul cel mai mare al datoriilor, datele nefiind exacte si actualizate la data publicarii (16 mai 2016), in conformitate cu situatia reala a achitarii debitelor de catre anumite persoane fizice din respectiva lista”, dar si ca ANAF „nu a asigurat informare completa a persoanelor ale caror date personale au fost publicate la data de 16 mai 2016, nici prin notificarile prealabile trimise prin posta, nici in cadrul informatiilor publicate pe site-ul ANAF, conform constatarilor”.

Ultimele stiri

  • Ursula cu Piper(ea) 
  • Să zicem NU TVA-ului! 
  • Salarii mici în România: condamnarea tinerilor la umilință pe viață
  • Conferința Webdidactica „Conștient, nu dependent – Educația, prima linie în lupta antidrog” prezintă date alarmante despre consumul de droguri în rândul elevilor
  • Pană masivă de curent în Cehia: Praga și alte regiuni, afectate. „O situație excepțională”
  • Când va afla Georgescu dacă scapă de controlul judiciar: „Sunt bucuros că dosarul meu a ajuns în instanță”/Așteptat de susținători în fața Judecătoriei- VIDEO
  • Explozie uriașă la o benzinărie din Roma: cel puțin 20 de răniți – VIDEO
  • Coldea, „șeful cel mare”: Ies la iveală detalii-bombă din rechizitoriul DNA, despre rolul-cheie al fostului numărului 2 din SRI
  • Calcul estimativ. Câți bani pierde un român cu salariu de 4.000 de lei, lună de lună, din cauza scumpirilor
  • Angajații de la casele de pensii au început protestele. „Sporul de condiții vătămătoare nu reprezintă un privilegiu”
  • Exit mobile version