Cauta

Evaluatorii si asiguratorii ne dau pe mana hotilor!

Camera Deputatilor, ca for decizional, a adoptat miercuri, modificarea Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor. Noile prevederi permit efectuarea unei inspectii de risc a locuintei, insa acest demers aduce atingere proprietatii si vietii private, iar baza de date astfel constituita poate fi folosita de hackeri si hoti.

Evaluatorii pot fi de buna credinta, dar baza lor de date poate fi sparta oricand de hackeri, care pot oferi informatii hotilor

Modificarea Legii 260/2008 a fost adoptata, initial, in primavara acestui an, fiind trimisa spre promulgare presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis. Acesta a retrimis actul normativ Camerei Deputatilor, din cauza unui articol care se batea cap in cap cu o prevedere anterioara din legea amintita si care a fost pastrata nemodificata.

Prevederi contradictorii

Concret, este vorba de interdictia incheierii unei asigurari obligatorii de catre proprietarii locuintelor din imobilele cu risc seismic. Aceasta e prevederea nemodificata, dar deputatii au inclus in primavara un nou articol, ce impunea efectuarea de catre asiguratori a unei inspectii de risc a locuintei. Concret, la articolul 9, dupa alineatul (1) s-a introdus alineatul 1 secund, care prevede urmatoarele: „In cazuri bine determinate, PAID poate conditiona incheierea politei PAD de efectuarea unei inspectii de risc a locuintei ce va face obiectul asigurarii obligatorii, inspectie de risc care va fi efectuata in conformitate cu normele ASF, iar cheltuiala ocazionata de aceasta va fi suportata de catre PAID”.  Or, efectuarea unei inspectii de risc intr-un imobil incadrat in risc seismic nu poate duce decat la neincheierea asigurarii si ingradeste, potrivit adresei trimise de Presedintie Parlamentului, dreptul categoriilor vulnerabile de a-si asigura locuintele. Legea s-a intors la comisiile de specialitate din Senat si Camera Deputatilor, acest din urma for adoptand, miercuri, modificarile Legii 260/2008 cu tot cu prevederea privind inspectia de risc si fara anularea interdictiei asigurarii locuintelor cu risc seismic. Aceasta ar fi doar o simpla aberatie legislativa, ca multe altele, dar este si neconstitutionala, deoarece incalca dreptul la proprietate si la viata privata si atenteaza si la siguranta si viata cetatenilor.

Invitatie la jaf

Aplicand prevederile adoptate de Parlament in primavara, unii asiguratori au trecut deja la fapte si, fara a prezenta vreun motiv legat de siguranta imobilului (vorbim aici de case noi, solide, nu de blocuri antebelice cu bulina) sau vreo norma ASF, au dat buzna peste oameni. S-a intamplat in Bucuresti, unde unii proprietari s-au trezit ca le sunt fotografiate casele si interiorul locuintelor, cu tot cea ce era in ele, pe motiv ca trebuie reinnoita asigurarea locuintei. Acelasi mod de operare a fost utilizat si de catre reprezentanti ai bancilor care, invocand reevaluarea imobilelor cumparate cu credite, au dat buzna peste oameni. Lasand la o parte lipsa de profesionalism a asiguratorilor si evaluatorilor, precum si neconstitutionalitatea masurii, apare o mare problema. Toate aceste fotografii cu adresa vor ajunge intr-o baza de date ce poate cadea prada oricand hackerilor, iar acestia, in cardasie cu hotii, pot devaliza locuintele respective. Iar daca in momentul jafului in casa se afla copii sau alte persoane fara aparare, pot aparea chiar crime. Acum va dati seama ce ati votat, domnilor parlamentari?

 

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version