AcasăOldEconomia globală, la pământ din cauza Covid-19. Cifrele dezastrului și singura țară...

Economia globală, la pământ din cauza Covid-19. Cifrele dezastrului și singura țară care, totuși, este pe plus!

china

Pandemia de COVID-19 a dus la o criză economică globală fără precedent. PIB-ul pentru al doilea trimestru a scăzut dramatic în întreaga lume. Cu o singură excepție: China, care a înregistrat o redresare remarcabilă.

China a ieșit din blocare mai devreme decât celelalte țări și acest lucru a ajutat-o să își refacă economia, arată datele Atlantic Council. Un grafic realizat de experții economic arată că India și Marea Britanie sunt cel mai grav afectate. PIB-ul acestor două țări s-a contractat 23,9, respectiv 20,4%.

Este cel mai sever declin raportat până acum de o economie importantă şi este în linie cu estimările analiştilor. Marea Britanie este a şasea economie a lumii. Conform datelor ONS, economia britanică a intrat în recesiune în trimestrul doi din 2020. În primul trimestru din 2020 PIB-ul Marii Britanii s-a contractat cu 2,2%. Scăderea trimestrială a economiei britanice în perioada aprilie-iunie din 2020 este mai accentuată decât a zonei euro (12,1%) şi a SUA (9,5%).

Covid-19 nu e virus care să ofere șanse egale marilor puteri economice. Pandemia a afectat nu numai țările sărace, ci și economiile dezvoltate, cum ar fi Statele Unite, unde accesul la asistență medicală nu este garantat. În întreaga lume, există diferențe semnificative în ceea ce privește modul de gestionare a pandemiei, atât în ​​ceea ce privește succesul țărilor în menținerea sănătății cetățenilor lor și a economiei, cât și în ceea ce privește amploarea inegalităților afișate.

Rata șomajului a explodat

Tendințele șomajului au variat în diferite etape ale acestei crize. Șomajul în rândul tinerilor este deosebit de greu de comparat, deoarece NEET (acronim pentru o persoană aflată în șomaj, care nu primește o educație sau o pregătire profesională) e diferit de la țară la țară. De exemplu, tinerii japonezi au mai puține șanse să caute oportunități de angajare decât cei americani.

Soluția, cred experții, este de a accelera perfecționarea și formarea în tandem cu piața locurilor de muncă în schimbare. Dar există motive întemeiate să credem că acești pași nu vor fi suficienți. Va trebui să existe un program cuprinzător pentru reducerea inegalității veniturilor.

Este nevoie de o rescriere cuprinzătoare a regulilor economiei. De exemplu, este nevoie de politici monetare care să se concentreze mai mult pe asigurarea ocupării depline a tuturor grupurilor și nu doar asupra inflației; legi privind falimentul care sunt mai bine echilibrate, înlocuindu-le pe cele care au devenit prea prietenoase cu creditorii și au oferit prea puțină răspundere bancherilor; și legile de guvernanță corporativă care recunosc importanța tuturor părților interesate, nu doar a acționarilor, potrivit CNN.

Regulile care guvernează globalizarea trebuie să facă mai mult decât să servească intereselor corporative; lucrătorii și mediul trebuie protejate.

author avatar
Andreea Vlad
549 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger