AcasăOldDispariția banilor, realitate sau ficțiune? Deja se aude: „Nu mai acceptăm numerar!”

Dispariția banilor, realitate sau ficțiune? Deja se aude: „Nu mai acceptăm numerar!”

Economii

Dezvoltarea galopantă a tehnologiei în aproape toate domeniile de activitate a cuprins încet, încet și forma de plată a produselor, precul și a serviciilor.

Pentru prima oară în lume, înlocuirea bancnotelor cu cardurile a fost făcută în China.

Procedeul prin care se făceau plățile era foarte simplu și anume se atingeau dispozitivele de diferite coduri QR, adică acele coduri de bare bidimensionale în formă de pătrat și, în acest fel, graţie unei anumite aplicații, cheltuielile erau plătite.

Așa cum era de așteptat, acest procedeu, de a face plăți electronice a pătruns ți în diferite zone ale lumii, și în special, în Europa.

Teren fertil pentru plățile electronice

De exemplu, în prezent în Italia pentru a se reduce evaziunea fiscală guvernul consideră că o soluție viabilă este dispariția bancnotelor.

De asemenea, Suedia , Danemarca și Canada sunt hotărâte să se aventureze pe acest drum.

Teama de îmbolnăvire cu COVID-19

În Statele Unite, Wall Street Journal a scris în luna aprilie că utilizarea bancomatului sau a aparatelor de marcat automate a scăzut cu 60%, din cauza noului coronavirus, care i-a împins pe americani să adopte plățile electronice, limitând la minimum indispensabil contactul cu monedele și bancnotele.

Prestigioasa publicație Wall Street Journal a arătat că în Statele Unite, din cauza pandemiei de coronavirus, folosirea bancomatelor a scăzut cu 60%.

Cu toate aceste temeri și măsuri de prevedere, există, totuși, și păreri potrivit cărora renunțarea la bancnote ar avea și o parte proastă.

Acum se apropie rândul Australiei

Dacă se ia ca exemplu Suedia, există destul de multe motive de îngrijorare. Potrivit mai multor experți, la Stockholm, trecerea la plățile electronice a avut loc prea devreme.

Astăzi, dacă ne plimbăm pe străzile capitalei suedeze, multe magazine expun afişe inconfundabile : „Nu mai acceptăm numerar”.

În realitate, acest fenomen era răspândit deja de câțiva ani; numai că acum, uraganul Covid a accelerat procesul de digitalizare a plăților.

Se caută o soluție salvatoare

Băncile ar putea devein mai puțin interesate de menținerea în viață a monedei fizice. Acest lucru ar fi în direct legătură cu faptul că instituțiile nu mai realizează profituri la achizițiile în numerar, din ce în ce mai puține persoane retrag numerar de la sucursalele bancare și până şi bancomatele au costuri de administrare ridicate. Rezultatul fiind că în Suedia, în afara marilor orașe, este foarte dificil să găsești un ATM. Cele mai afectate au fost zonele rurale.

Renunţarea la numerar a penalizat şi unele segmente ale populației, inclusiv persoanele în vârstă și cele cu dizabilități.

Niklas Arvidsson, profesor asociat la Institutul Regal de Tehnologie din Suedia, a explicat că unii oameni au fost nevoiți să renunțe la cumpărarea de articole, deoarece nu au mai găsit numerar.

În doi ani, Canberra va deveni o societate fără numerar

Specialiștii în domeniu afirmă că renunțarea la monedă se face prea repede, iar oamenii nu sunt pregătiți pentru o societate digitală în toate aspectele sale, inclusiv plățile.

Totuși, în Australia, se pare că, în doi ani, Canberra va deveni o societate fără numerar.

Între timp, guvernul federal a propus legi care să interzică plățile în numerar de peste 10.000 de dolari australieni, cu condamnări de până la doi ani pentru infractori.

author avatar
Eli Dan Davidescu
985 afisari

6 COMENTARII

  1. Și uite cum incet, incet rămânem fara libertăți. Plata cu cardul este un control mascat. Se vede unde umbli, cum circuli, ce mănânci, ce cumperi, etc. Prima data suntem infectați cu un virus creat de om, apoi urmează cat mai multe restricționări de drepturi si apoi un guvern mondial, condus de o mana de oameni, ce vor decide cine trăiește si cine moare

  2. Cel mai multi oameni au murit de la corona din cauza cardurilor si nu a banilor. Cand ai multi bani rata de infectie scade direct proportional cu suma ce o ai, fata de card care il scoti mereu in orice loc…

  3. Platile fara numerar (limitarea utilizarii numerarului) este, in realitate, o dezproprietarire (lipsirea salariatului de cel mai important bun al lui – banii -produsul direct al muncii sale)!!! Muncesti o luna, dar in buzunar ai o bucata de plastic=cardul!!! Banii tai sunt la banca!!! Bine ati venit in minunata Lume Noua!!!

  4. Problema elementara in caz de pandemie sa nu numim razboi biologic, ramane problema cheșului daca se oprește curent, bancarii au carantina sau izolatiunea nu permite treceri alimentari deplasari atingeri din pin cuc sau inghetari pe motiv de aglomerari de lichidari ca in Grecia anilor cu crize economice sau cand ardea paduri.

  5. Geaba iti tre 3000 de lei ca a dat ortu popi afinu si tre mormantat. Daca tonomatu nu scuipa decat 500 pe zi la o coada de 1000 de insi socotiti si voi in cate saptamani faceti de pomana…

  6. Cioclu, popa, colivareasa, dascalu, clopotaru, lumanareasa, pomanagii, nu primesc card. Nici florareasa la coroane apai nici la casa rece… Am zis.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger