Cauta

De ce este aspirina o pastila controversata

Apirina pare sa fie cel mai banal medicament, iar, acum cateva decenii, orice rau ai fi avut, obiceiul batranilor era ca, pana va veni doctorul, sa iei o aspirina, „ca nu strica”.

Distruge acidul folic din organism

Acidul folic, existent in corpul nostru protejeaza impotriva stresului, intareste sistemul imunitar si dirijeaza mai multe reactii biochimice esentiale. Persoanele care, pentru a se proteja de durerile articulare, iau doze zilnice de aspirina, au prilejul sa constate scaderea nivelului de acid folic, atat in urina, cat si in sange. Aspirina nu-i un medicament interzis, dar dozele trebuie individualizate de catre medic.

Produce sangerari gastro-intestinale

Persoanelor cu gastrite sau ulcer, medicul nu le prea prescrie aspirina. Prin prezenta ei se adancesc leziunile in aceste organe, cu sangerari frecvente. Prima consecinta este lipsa de fier in organism. A doua consecinta este anemia, care se instaleaza ca urmare a deficitului de fier.

Inamicul vitaminei B12

Distrugerea vitaminei B12 de catre aspirina, la nivelul stomacului, afecteaza actiunea benefica a acestei vitamine in ce priveste mentinerea echilibrului energetic in corp, starea generala de spirit, memoria si functiile sistemului nervos. Consumul sistematic de aspirina trebuie insotit de verificarea nivelului vitaminei B12. In cazul unor deficite, nivelul se poate reechilibra prin administrare de medicamente.

Epuizarea vitaminei C

Desi unele medicamente asociaza uneori vitamina C cu aspirina, excesul acesteia, luata ca atare, poate duce la distrugerea vitaminei aflate in corp. Ea trebuie completata concomitent, atat pe cale medicamentoasa, cat si naturala (citrice, ardei etc.). Lipsa vitaminei afecteaza formarea sau mentinerea structurii osoase, a dintilor, ingreuneaza combaterea stresului si slabeste sistemul imunitar.

Afecteaza nivelul zincului

Zincul este esential pentru prelucrarea hidrocarbonatilor continuti in alimente (cereale, legume, fructe, zahar, miere), dar si in ce priveste asimilarea proteinelor (carne, oua, soia, ciuperci, unele legume). La barbati se pune in mod deosebit problema mentinerii nivelului normal de zinc de-a lungul intregii vieti, acesta influentand functionarea prostatei. Zincul este esential pentru producerea de catre organism a cel putin 200 de enzime, necesare procesului de metabolizare. Sanatatea sangelui, oaselor, creierului, inimii, ficatului si muschilor este, in mare parte, depedenta de zinc.

Ultimele stiri

  • Scenariul 100% fotovoltaice împinge prețul energiei la 600 dolari/MWh
  • Din nou în arena politică. Elon Musk îi enervează pe investitorii Tesla
  • Lider Cartel Alfa, Bogdan Hossu: Lobby-iștii, angajați la Guvern și la Președinție, apără profiturile mediului de afaceri
  • Război civil la Milano: Chivu îl vrea pe Donnarumma!
  • SUA amână tarifele? Trump rămâne imprevizibil
  • PSG îl vrea pe Rodrygo! Francezii au intrat pe fir înainte de semifinala cu Real Madrid
  • Moneda BRICS – oportunitate ratată
  • Cum ne schimbă lipsa somnului sistemul imunitar? Legătura nevăzută dintre odihnă și sănătate
  • Fake… de Dâmbovița și „pachetele” lui Bolojan
  • Supraproducția Chinei, auto-vătămare economică
  • Exit mobile version