AcasăOldCum sa faci bani din euro-obligatiuni

Cum sa faci bani din euro-obligatiuni

Investitiile in moneda europeana sunt recomandate celor care sunt platiti in aceasta moneda, altfel esti expus riscului valutar

Peste 11.400 de romani au ajuns la o avere de peste 300 mil. euro in cele trei fonduri de investitii mutuale autohtone in euro-obligatiuni, cumparand titluri ale acestora nu mai scumpe de 110 euro „bucata“.

Investitiile in moneda europeana sunt recomandate celor care sunt platiti in aceasta moneda, altfel esti expus riscului valutar

Euro -obligatiunile  de  stat, sau ale unor corporatii precum Gazprom, ar fi fost altfel inaccesibile, preturile lor ajungand la un milion euro. La banii din fondurile cu risc scazut se mai adauga si alte zeci de milioane de euro care sunt plasate in fonduri expuse pe actiuni extern. Cele mai sigure investitii in euro, titlurile statului, sunt practic inaccesibile investitorilor mici, pentru ca valoarea nominala a unui singur titlu poate varia intre 100.000 si un  milion de euro. Aceasta piata se adreseaza celor cu bani multi, adica bancilor si fondurilor de investitii.

Nimeni nu vinde un titlu sau doua, iar cei care insista si ar convinge totusi o banca sa-i dea, ar plati un pret prea mare. In acelasi timp, costul unui titlu de fond variaza intre 10 si 110 euro. Cel mai mare fond in euro de pe piata, Raiffeisen Euro Plus are active de 230 milioane de euro, cu 30% mai mari decat la sfarsitul anului trecut. Aproape 1800 de investitori, dintre care multi sunt clienti de private banking au adus in fond circa 55 de milioane de euro in acest an. Urmatorul in piata se situeaza BRD Asset Management ce administreaza fondul BRD Eurofond, cu active de 72,4 milioane de euro si 1580 de investitori. Nici OTP Asset Management – fondul OTP Euro Bond nu e departe cu 6,4 milioane de euro si 600 de actionari.

Plasamentele in fonduri denominate in euro sunt  potrivite mai ales pentru cei care au venituri sau incasari in moneda europeana si prevad cheltuieli in aceeasi moneda. Pentru ceilalti se pune problema riscului valutar pe care si-l asuma cei care au lei si vor sa faca plasamente in fondurile denominate in euro.

 

author avatar
Andrei Ispas
750 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger