AcasăOldCriza se termina. Urmeaza dezastrul?

Criza se termina. Urmeaza dezastrul?

In România, politicienii cu greu au recunoscut existenta vreunei crize economice. Iar acum, dupa ce au acceptat ca si România este in criza, nu doar “ceilalti” vin sa ne linisteasca spunind ca in 2010 România va iesi din criza. Si mai mult, politicienii ne spun ca o sa avem chiar si crestere economica de 1-1,5 procente. Cu alte cuvinte trebuie sa stam linistiti: pina la sfirsitul lui 2010, România isi va reveni, iar noi nu avem de ce sa ne facem griji. Doar ca, in tot acest optimism mioritic exista o fisura – nimic din realitatea economica internationala nu confirma ce ni se spune.

*Criza crizei*

La ora actuala, economia lumii functioneaza unitar, iar cea care inca da tonul “motorului” economic international ramine Statele Unite. Iar aici, oamenii stau linistiti asteptind sa treaca valul crizei pentru ca exista credinta ca nu se pot succeda doua perioade financiare dificile. “In acest timp, noi ne pregatim in urmatoarele 12 luni pentru o noua catastrofa financiara”, a declarat Simon Johnson, fost director al FMI. “Criza economica nu s-a incheiat, in fapt, abia a inceput”, este de parere Simon Johnson.

*Iesirea la liman, incerta*

Pesimist este si directorul general al Organizatiei Mondiale a Comertului, Pascal Lamy. Potrivit acestuia, iesirea economiei mondiale din criza in acest an nu este garantata, din cauza “bulelor” create de investitiile masive de fonduri publice in sistemele financiare pentru evitarea colapsului acestora. “Trebuie sa fim realisti ca iesirea din criza nu este garantata”, a afirmat Lamy, adaugind ca inundarea sistemului financiar si economic cu fonduri publice a creat bule care trebuie sa se resoarba.

*Viitorul intunecat al UE*

Poate si mai pesimist este presedintele Uniunii Europene Herman Van Rompuy. Acesta avertizeaza ca economia europeana are in fata o perioada “nu tocmai roz”, in care investitiile si gradul de industrializare vor scadea, iar somajul va creste. Rompuy sustine ca miliardele de euro cheltuite de guverne pentru a combate efectele recesiunii au functionat “numai pe termen scurt”.
Presedintele UE a mai afirmat ca Europa risca sa isi piarda baza industriala, iar investitiile ar putea sa ramina definitiv foarte scazute si rata somajului foarte ridicata. “Deja, Beneluxul, Italia si Marea Britanie se dezindustrializeaza rapid”, a precizat Van Rompuy.

*Concluzie…*

Oare cineva de la Bucuresti aude ce spune oficialul european? Belgia, Olanda, Luxemburg, Italia, Marea Britanie “sint tari care se dezindustrializeaza rapid”. Ce cred politicienii despre acest lucru? Ei cred doar ca vom iesi din criza pina la sfirsitul anului…

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
38 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger