Cauta

Consiliul Fiscal: Stimulati consumul intern, nu doar exporturile!

Romania are nevoie de o crestere economica de 3-4% pe an doar pentru a se apropia de media UE si de a adopta euro. Exporturile de autovehicule au avut o pondere insemnata in PIB-ul pe 2013, greul fiind dus de agricultura, dar analistii sustin ca daca nu va fi stimulat consumul intern, Romania nu va adera la zona euro nici peste zece ani.

Ionut Dumitru considera ca este necesara o crestere anuala de 3-4% a PIB

Romania indeplineste, cel putin teoretic, aproape toate conditiile pentru adoptarea euro, insa presedintele Consiliului Fiscal , Ionut Dumitru, considera ca mai avem mult pana la convergenta reala cu criteriileTratatului de la Maastricht. In prezent, PIB-ul pe cap de locuitor din Romania este de cel mult 45% din media din UE si ar trebui sa atinga minimum 65% din media europeana. Potrivit presedintelui Consiliului Fiscal, la acest procent am putea ajunge daca PIB-ul ar creste cu 3-4% pe an, dar numai daca economia zonei euro nu depaseste o crestere medie de 2% pe an.

Crestere economica misterioasa

Romania a avut anul trecut o crestere economica putin peste doua procente, cu un „puseu” de 3,5% in ultimul trimestru, insa nici acum nu se stie exact ce anume a generat aceasta crestere. Dumitru sustine ca ar putea fi vorba de agricultura, care, chipurile, ar fi inregistrat un plus de 40%, ceea ce este enorm. Analistul si-a exprimat indoiala in acest sens, mentionand ca aportul agriculturii ar fi trebuit sa fie semnificativ si in trimestrul al treilea, dar nu a fost asa. Asadar, nu se stie exact de unde a aparut cresterea de 3,5% in ultimul trimestru al anului trecut.

Exportatorii au avut noroc cu UE

Doua treimi din exporturile romanesti au ajuns in UE, o pondere importanta reprezentand-o autovehiculele. Dumitru sustine ca exportatorii au fost favorizati de cresterea consumului in statele UE, dar in acest an poate nu vor mai dori masini. Cum altceva mai competitiv si cu volume mari la export nu prea avem, economia nu va mai creste in 2014 la fel ca in 2013. Ionut Dumitru este convins ca doar stimularea consumului intern (inclusiv prin masuri fiscale) mai poate aduce crestere economica reala in acest an.  Altfel, romanii vor strange si mai mult cureaua, de teama zilei de maine, asa cum au facut in 2010-2013, iar banii lor nu se vor duce in economie, ci catre banci, care nu par sa se gandeasca la relansarea creditarii.

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version